Connect with us
Cine este scutit de purtarea măștii de protecție

Sanatate

Cine este scutit de purtarea măștii de protecție

Odată cu înlăturarea stării de urgență și intrarea în starea de alertă, au fost impuse noi măsuri preventive. Astfel, deplasarea în localitatea din care provin și în zona metropolitană, oamenii pot circula fără declarație pe propria răspundere, mai multe afaceri au fost redeschise, precum saloanele de înfrumusețare, iar purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie. Cu toate acestea, unii sunt scutiți de la a o purta, dacă au motive întemeiate.

Cine este scutit de purtarea măștii de protecție

Există anumite persoane care sunt scutite de purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise. Oamenii semnalează probleme de respirație în momentul în care au nasul și gura acoperite, iar ca urmare, lasă masca sub nas sau sub bărbie până își revin. Astfel, persoanele care au diferite afecțiuni care afectează capacitatea de oxigenare nu sunt obligate să-și acopere nasul și gura.

Copiii cu vârste sub 5 ani nu trebuie să poarte mască de protecție, pentru că riscurile sunt mari, având în vedere că cei mici ar putea să aibă probleme de respirație în urma acoperirii gurii și a nasului.

De asemenea, lucrătorii la birouri reprezintă și ei o excepție dacă lucrează individual sau se află la 2 metri unul de celălalt și încăperea este dezinfectată constant și aerisită o dată la două ore.

Și cei care lucrează în condiții de muncă solicitante sau în medii neprielnice, cu temperaturi ridicate sau umiditate scăzută intră în rândul celor care nu trebuie să poate masca de protecție, alături de prezentatorii TV și invitații lor sau orice vorbitor în public, respectând condiția distanțării sociale de 3 metri. Această regulă se aplică și la elevi.

Angajatorul sau conducătorul instituției are obligația de a stabili regulile corespunzătoare, în funcție de condițiile pe care le pune la dispoziție personalului său, în funcție de tipul de activitatea desfășurată, spațiul sau programul de lucru.

Pentru a fi eficientă, masca de protecție trebuie purtată corespunzător. Astfel, se acoperă atât nasul, cât și gura. Nu se atinge masca și se schimbă o dată la 4 ore. Este depozitată într-un loc special amenajat, după care se dezinfectează mâinile.

În cazul măștilor reutilizabile, dedicate mai ales celor mici, acestea se fierb la o temperatură de 60- 90 de grade și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă.

 

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top