Connect with us
Modificări listă țări pentru care se impune carantina

Sanatate

Modificări listă țări pentru care se impune carantina. Cine a făcut a doua doză de vaccin nu mai stă în carantină la sosirea în România

Listă țări zona galbenă: document NOU pentru țările cu risc epidemiologic ridicat. Modificările intră în vigoare la miezul nopții.

Luni, 18 ianuarie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat luni lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Noua listă intră în vigoare marți, la ora 00.00.

Lista a fost actualizată de Institutul Național de Sănătate Publică. Modificările au survenit în funcție de incidența COVID-19 în statele respective, și a fost aprobată de CNSU.

Verifică lista cu țări din zona galbenă valabilă din 19 ianuarie AICI.

Document: 50 de țări cu risc epidemiologic ridicat

Cetățenii care vin în România din aceste țări trebuie să intre în carantină două săptămâni.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de luni, 18 ianuarie 2021, Hotărârea numărul 4.

Lista este valabilă începând cu data 19.01.2021, ora 0:00.

Cele mai importante prevederi din această hotărâre:

– Instituirea excepției de la carantinare pentru persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză (doza de rapel), dacă aceste persoane intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză. Același regim se aplică și în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză;

– Instituirea posibilității ca și persoanele care sunt contact direct cu un pacient pozitiv cu virusul SARS-COV-2 să iasă din carantină în ziua a 10-a, dacă efectuează un test în a 8-a zi, rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică;

– Persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord li se aplică excepțiile de la măsura carantinei stipulate în Hotărârea numărul 1/2021 și Hotărârea numărul 3/2021, dar și excepția de la carantinare în cazul în care au fost depistate pozitiv la testul COVID-19, dacă au trecut mai mult de 14 zile de la data confirmării, dar nu mai mult de 90 de zile de la acest moment.

– De asemenea, și pentru persoanele care intră în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină, la fel ca pentru persoanele care sosesc în România din celelalte state aflate pe lista de risc epidemiologic, pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică – în program de hemodializă), ș.a.m.d.

– Persoanele care vin din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și sunt exceptate de la măsura carantinării, respectiv persoanele vaccinate sau cele care au fost confirmate cu SARS-COV-2 și sunt în perioada cuprinsă între 14 și 90 de zile de la momentul confirmării, nu trebuie să prezinte rezultatul testului COVID-19 la intrarea în România.

– Aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România, listă valabilă începând cu data 19.01.2021, ora 0:00.

Ţările/ zonele/ teritoriile de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea sunt:

* Gibraltar
* Cehia
* Andorra
* Irlanda
* Slovenia
* San Marino
* Marea Britanie
* Panama
* Israel
* Lituania
* Statele Unite ale Americii
* Muntenegru
* Portugalia
* Cipru
* Suedia
* Monaco
* Slovacia
* Aruba
* Letonia
* Liechtenstein
* Olanda
* Estonia
* Bonaire, Saint Eustatius şi Saba
* Elveţia
* Danemarca
* Spania
* Puerto Rico
* Serbia
* Georgia
* Malta
* Columbia
* Sint Maarten
* Italia
* Insulele Turks şi Caicos
* Africa de Sud
* Croaţia
* Luxemburg
* Polonia
* Franţa
* Germania
* Austria
* Seychelles
* Emiratele Arabe Unite
* Argentina
* Canada
* Palestina
* Brazilia
* Jersey

Vești bune: cei care au fost vaccinați și cu a doua doză de ser anti-COVID nu mai stau în carantină

Persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu a doua doză (doza de rapel) nu vor mai sta în carantină la intrarea în România. Este valabil doar pentru cei care au trecut cel puțin 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză, conform unei decizii a Comitetului Național pentru Situații de urgență.

O altă veste bună este cea legată de persoanele care au avut contact direct cu o persoană pozitivă. În cazul în care momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză, contacții direcți nu vor mai sta în carantină.

Mai mult decât atât, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis ca persoanele care sunt contact direct cu un pacient cu COVID-19 pot ieși din carantină în ziua a 10-a. Singura condiție este ca aceste persoane să facă un test în a 8-a zi, rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Cristiana Aștefănoaiei este senior editor la huff.ro, până acum a mai fost prezentator TV la o televiziune locală din Galați, Redactor Șef la Revista Teo, Social Media Manager la conturile Air24 GATE SRL, precum STIRI24

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top