Connect with us
Personalul din Spitalul Suceava va intra în carantină instituționalizată

Sanatate

Personalul din Spitalul Suceava va intra în carantină instituționalizată

Conducerea militară a Spitalului Județean din Suceava a decis ca întreg personalul să intre în carantină instituționalizată.

Personalul din Spitalul Suceava va intra în carantină instituționalizată

O parte din medicii din acest spital s-au plâns că există tensiuni între conducerea militară și personal după primirea deciziei de a testa și introduce în carantină instituționalizată întreg personalul.

Persoanele care nu sunt de acord sunt libere să își dea demisia folosind formele legale pe care le are la dispoziție, a declarat noua conducere.

Generalul chirurg numit secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății pe nume Ionel Oprea care a ajuns la Suceava pentru a prelua conducerea spitalului a declarat celor de la Digi24 că unele cadre medicale au refuzat să poarte echipamente de protecție.

Acesta a mai declarat că a decis izolarea personalului medical deoarece este foarte probabil ca acesta să fi fost sursa de infectare cu Covid-19 a principalului focar din țară.

Carantină instituționalizată

Pentru a controla această situație s-a decis impunerea carantinei instituționalizate.

„Personalul din aceste servicii trebuie monitorizat și trebuie cazat în așa fel încât să nu interfereze cu surse din viața publică, nici măcar din familie,” a declarat Oprea.

În acest sens, au fost puse la dispoziție spații de carantinare instituționalizată din campusul universitar și hoteluri.

„Tot personalul, nu numai medicii, inclusiv personalul administrativ trebuie să meargă acolo,” a mai declarat Oprea menționând că Prefectura le va pune la dispoziție mijloace de deplasare.

De asemenea, acesta a explicat faptul că persoanele care nu vor să se carantineze nu mai pot participa la activitate. Asta deoarece riscă să infecteze persoanele din afară care vin să se interneze. A numit o comisie care va analiza în mod obiectiv cererile celor care nu vor să se implice în tratarea bolnavilor de Coronavirus.

Mai mult, le pune la dispoziție o opțiune din 4: concediu de odihnă, concediu fără plată, suspendarea contractului de muncă pe perioadă determinată sau șomaj tehnic. A mai menționat că poate cere de la Ministerul Sănătății să detașeze cadre medicale și tot ce mai au nevoie. Asta deoarece le trebuie o echipă de cadre medicale sănătoase.

Acesta a mai confirmat faptul că întreg personalul medical va fi testat pentr virus. Așadar, în ultimele 72 ore, au fost efectuate 288 teste din care 50 sunt pozitive. Totuși mai sunt persoane care trebuie testate.

„Deci iată că mai avem această boală în echipă”

Persoanele care își termină tratamentul și implicit zilele de carantinare sunt așteptați să revină în spital.

Refuz de purtare echipament de protecție

În depozit s-au găsit o mulțime de seturi complete de protecție de foarte bună calitate care nu ajunseseră la personal. Când li s-a comunicat, o mare parte dintre ei au refuzat să le poarte deoarece nu sunt comode. Cu mari eforturi au fost convinși și acum le poartă.

Mai mult, au fost efectuate antrenamente cu aceste echipamente pentru a le îmbrăca și dezbrăca fără să le contamineze. Un medic epidemiolog de la Piatra Neamț a creat două circuite separate în spital pentru bolnavii de Covid și cei non-Covid, iar procedurile au fost comunicate întregului personal.

Liderul de sindicat, medicul primar neurochirurg, Manuela Șestac este unul dintre cadrele medicale infectate cu noul virus. Aceasta a declarat că medicii de aici nu au înțeles declarația domnului Oprea prin care cadrele medicale aveau de ales. Cele două opțiuni erau șomajul tehnic sau suspendarea contractului de muncă dacă nu acceptă carantina instituționalizată.

Din prisma definiției de caz emisă de INSP, cadrele medicale care poartă echipamentul nu sunt considerate contact apropiat. Astfel nu pot face obiectul restricției. De asemenea, a menționat că nu toți colegii săi cunosc procedurile ce au fost instituite de un management militar.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top