Connect with us
Supradoza de paracetamol poate ucide. La ce trebuie să fim atenți

Sanatate

Supradoza de paracetamol poate ucide. La ce trebuie să fim atenți

Supradoza de paracetamol poate ucide. O spun medicii care atrag atenția să luăm acest medicament nici măcar preventiv. Explicațiile medicului Radu Țincu au fost date în contextul în care un bărbat din Botoșani a murit după ce a luat o supradoză de paracetamol.

Supradoza de paracetamol poate ucide

Medicul Radu Țincu atrage atenția că paracetamol poate face mai mult rău decât bine, dacă este folosit greșit. O supradoză de paracetamol poate ucide, spune specialistul, care precizează că acest medicament nu trebuie luat preventiv.

Explicațiile medicului au venit în contextul în care recent un bărbat de 70 de ani a murit din cauza unei supradoze de paracetamol. Este vorba despre un botoșănean care a încercat să se trateze singur, acasă, de coronavirus.

„Paracetamolul, chiar dacă e un medicament uzual pe care îl folosim cu toții și e fără prescripție medicală, poate determina toxicitate. Ea poate să apară chiar și la doze uzuale, dacă avem o boală hepatică cronică sau dacă îl combinăm cu alte medicamente care se metabolizează hepatic sau dacă luăm o supradoză”, a spus medicul Țincu.

Medicul Radu Țincu a explicat la Digi24 cum i-a fost afectat bărbatului ficatul din cauza cantității prea mari de medicamente. Bătrânul în vârstă de 70 de ani ar fi luat câte două comprimate la 4 ore, timp de mai multe zile. Cel mai probabil, bărbatul a făcut hepatită acută toxică cu insuficiență hepatică fulminantă.

„Înțeleg că acea persoană a luat două comprimate la 4 ore, asta înseamnă mai mult de 6 grame de paracetamol. Doza toxică e pe undeva pe la 4 grame la o persoană adultă și, pentru că a luat mai multe zile, asta a determinat hepatită acută toxică cu insuficiență hepatică fulminantă. Cel mai probabil, aceasta a fost cauza decesului”, a explicat medicul.

Acesta atrage atenția că paracetamolul trebuie administrat doar sub supraveghere medicală, și în cantități corecte. De exemplu, pacienții care au boli cronice hepatice trebuie să ia doze mai mici de paracetamol. Tot medicul a spus că sunt oameni care iau mai multe medicamente care conțin paracetamol, dar au denumiri diferite.

Foarte important! Doctorul Țincu a mai spus că paracetamolul nu trebuie luat preventiv, pentru că nu ne protejează de infectarea cu COVID-19. Pe termen lung, paracetamolul poate avea efecte negative.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Sanatate

To Top