Sanatate
Un medic de la ATI vorbește despre situația din Suceava
Suceava continuă să înregistreze cel mai mare număr de îmbolnăviri și decese din cauza noului coronavirus. Deși medicilor de aici le-au fost aduse numeroase reproșuri, aceștia continuă să lupte cu virusul pentru a-și salva pacienții. Un medic de la ATI a făcut declarații pentru Digi24 despre cum a evoluat situația critică din Suceava.
Un medic de la ATI vorbește despre situația din Suceava. Care au fost semnele că situația se agravează?
Deși personalul medical de aici era îngrijorat și discuta despre ce necesar ar fi nevoie pentru eventualele cazuri, medicul declară că nu conștientizau cu adevărat ce avea să urmeze.
„După primul pacient grav care a venit şi care a necesitat ventilaţie mecanică, atunci ne-am dat seama că a început şi la noi coşmarul. A fost un tânăr de 35 de ani, care a stat pe Secţia de Pneumologie şi pentru care am fost solicitată pentru consult de Terapie Intensivă, în vederea transferului la Iaşi. El aparent nu era cu nicio comorbiditate, nici măcar obezitate nu avea. Ştiu că evoluţia lui a fost favorabilă.”, declară femeia.
La scurt timp, situația a scăpat de sub control. Fluxul de pacienți era din ce în ce mai mare, numeroase cadre medicale erau și ele infectate și simptomatice. Ca urmare, personalul medical s-a redus, ajungându-se la un singur medic pe tură. Era nevoit să stea și 12 ore în combinezon.
Medicul susține că, deși se confruntă cu dezorganizarea și lipsurile multe, ei nu se plâng și nu vor da înapoi. De altfel, ei sunt foarte expuși și sănătatea lor este în pericol.
„În momentul în care ne dezechipăm, din curiozitate ne luăm şi noi saturaţia, să vedem, şi ajunge undeva la 80%. Deci, clar suntem şi noi afectaţi de lipsa de oxigen cât stăm costumaţi.”, a mai spus doctorița.
La Spitalul Suceava, majoritatea cazurilor de terapie intensivă sunt tineri în jur de 40 de ani, cu morbidități comune, precum obezitate sau diabet.