Știri
Se transmite coronavirus prin apa mării? Sezlongurile vor fi în mare! Răspunsul medicilor
Vara este aproape și cu siguranță toți așteptăm o baie în mare, după atât de mult de stat în casă. Pandemia însă a creat panică, iar oamenii se întreabă dacă prin apa mării se poate transmite coronavirus. Raspunsul medicilor a fost elaborat dupa câteva studii făcute de Institutul Superior de Sănătate și Ministerul Sănătății din Italia, notează publicația Corriere della Sera
Poți înota în apa mării fară să iei coronavirus?
Institul Superior de Sănătate din Italia a analizat apa mării și studiul relevă că virusul poate fi transmis în anumite zone periculoase, pe care le-a descris meticulos. Specialistii de la „Salvamento”, spun că cel mai periculos loc este acolo unde se devarsă apele pluviale, adică cele de la consumatorii casnici.
În zona deversării există micro organisme precum materia fecală prin care se poate transmite coronavirus. Prin urmare înotătorii sunt sfătuiți să nu înoate în zonele respective.
NU RATA: Restaurantele și cafenelele se redeschid, schimbări majore cu care greu te obișnuiești
Virusul nu se poate transmite, însă, prin apa mării. Acesta se transmite doar viral. Adica trebuie păstrată o distanță de siguranță și în timp ce facem baie în mare.
Largul mării cel mai sigur
Experții Italieni au concluzionat, baia este sigură în largul mării, nu lângă conducele de deversare și cu pastra distanta dintre înotători. Cel mai probabil autoritățile vor izola zonele respective și nu vor permite accesul în zona de deversare.
„Virusul este prezent, de fapt, la un nivel critic, doar în zonele marine învecinate deversărilor și în apele uzate cu deşeuri organice, din cauza transmiterii prin fecale, aşa cum se întâmplă și în cazul altor virusuri și bacterii”, explică Alfredo Rossi, medic și director de sănătate la Società Nazionale di Salvamento.
Zone semnalizate și oamenii la distanță
Specialiștii italieni au recomandat ca zonele de deversare să fie bine semnalizate ca cei care se duc la mare sa le evite și au explicat că virusul se transmite doar prin aer, prin urmare înotul este sigur. Marea are o putere de autopurificare și este puțin probabil ca virusul să rezite la razele ultraviolete și salinitatea apei.
„Transmisia virală de la un purtător la un individ sănătos nu se face prin apă. O persoană infectată poate elibera virusul în timp ce expiră, atunci când înoată. Dar e puţin probabil ca virusul să supraviețuiască. Încărcătura virală se dispersează rapid, datorită acțiunii curenților, a razelor ultraviolete și a salinității apei, care creează un mediu nefavorabil pentru virus. Marea are o enormă putere de autopurificare. precizează dr. Alfredo Rossi
Salvamari cu măști
Doctorul Alfredo Rossi, spune că salvamarii nu vor purta mască și nici nu există un echipament special pentru aceștia, dar atunci când este nevoie aceștia trebuie să poarte mască. „Purtarea măștii se va face cu ajotorul măștii din buzunar, salvamarii vor fi verificați periodic.”, concluzinează doctorul.
Cum vor arăta plajele?
Înghesuiala de la Mamaia nu va mai fi posibilă deocamdată, experții italieni spun că sezlongurile sau prosoapele de plajă trebuie să fie la o distanță sigură. Un operator de turism a propus chiar ca acestea să fie mutate pe mare.
Propunerea agenției de turism italiene este ca plajele din Italia să aibă insule plutitoare, distanțate una de alta la 5 metri. Acestea ar urma să fie contruite la câtiva metri în mare.
Specialiștii mai iau în considerare amplasarea unor zone cu dezinfectant și chiar spălatul nipului.
dorel badiu
2020-04-26T17:10:20+03:00 at 17:10
vrajeala, da de lucru la sclavi