Connect with us
Traditii si obiceiuri ASCUNSE de Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul

Știri

Traditii si obiceiuri ASCUNSE de Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul

Pe ziua de 29 august praznuim Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul. In aceasta zi de mare sarbatoare se respecta anumite traditii populare, chiar daca unii le-au uitate de multa vreme.

Sfantul Ioan Botezatorul a fost fiul Elisabetei si al lui Zaharie si este cunoscut drept „Inaintemergatorul”, caci a anuntat venirea lui Hristos. Este un Sfant foarte apreciat in religia crestin-ortodoxa si are inchinate mai multe zile de sarbatoare pe parcursul anului, iar cea de pe 29 august, Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, este cea mai mare. Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc, ce se incheie pe 31 august.

Citește și: Se spune „La mulți ani” pe 29 august de Tăierea Capului Sfântul Ioan Botezătorul

In aceasta zi, mai ales la tara, inca se repecta cateva obiceiuri vechi de sute de ani. Iata ce traditii poti respecta si tu de Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul.

Sfinteste la biserica mere, pere, struguri si castraveti, si imparte-le oamenilor nevoiasi, in memoria rudelor decedate. De asemenea, pentru bunastarea familiei si pentru a alunga bolile, imparte pachete cu struguri si paine.

CITESTE SI: Tu stii ce sfant iti ocroteste casa?

CITESTE SI: Cu ce personaj biblic semeni, în funcție de zodie

Ziua de 29 august este zi de post negru asupra, iar, pentru sanatate, se respecta o datina straveche: nu se mananca decat o turta din grau sau malai.

Pe 29 august, in Arhiepiscopia Tomisului, cand praznuim Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, se face un pelerinaj la Manastirea „Sfantul Ioan Botezatorul” – Lipnita, un sunt adapostite cateva parti din moastele Sfantului.

In Biserica Ortodoxa, Maica Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul sunt sarbatoriti de mai multe ori. Sfantul Ioan are inchinate 6 zile de sarbatoare – zamislirea (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului (24 februarie) si a treia aflare a capului (25 mai).

CITESTE SI: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – Tradiții de Sânziene

CITESTE SI: Sfântul Ioan Botezătorul – Tradiții și obicieuri

Sursa foto: crestinortodox.ro

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top