Connect with us
Calendar ortodox 26 septembrie 2020. Ce mare sfânt este pomenit astăzi

Spiritualitate

Calendar ortodox 26 septembrie 2020. Ce mare sfânt este pomenit astăzi

Calendar ortodox 26 septembrie 2020. În această zi este pomenită mutarea la Domnul a Sfântului Slăvitului Apostol și Evanghelist Ioan. Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan este cunoscut și ca Ioan Teologul. A fost unul din Cei Doisprezece Apostoli și a scris Evanghelia care îi poartă numele, trei epistole canonice: I Ioan, II Ioan și III Ioan și Apocalipsa.

Calendar ortodox 26 septembrie 2020

Calendar ortodox 26 septembrie 2020. Creștinii ortodocși îl pomenesc astăzi pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, cunoscut și ca Ioan Teologul. El a fost unul dintre cei 12 Apostoli și a scris Evanghelia care îi poartă numele. Prăznuirea sa principală este la 8 mai, apoi împreună cu Cei Doisprezece Apostoli la 30 iunie, iar adormirea sa la 26 septembrie.

Viața Sfântului Ioan Teologul

Sfântul Ioan Teologul  a fost fiul Salomeei mironosița și al lui Zevedei, un pescar din Betsaida Galileii. Fratele său a fost Sfântul Iacov, un alt apostol.

În Evanghelia sa, el se prezintă ca fiind „ucenicul prea iubit al lui Iisus” mai degrabă decât cu numele. Sfântul Ioan a fost cel mai tânăr din cei doisprezece Apostoli și foarte apropiat Domnului. Această apropiere este adesea reprezentată în icoanele cu Cina cea de Taină, unde Sfântul Ioan se sprijină de Mântuitorul.

Sfântul Ioan Teologul, împreună cu Sfântul Petru și cu fratele său Iacov au fost prezenți la Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos.

Sfântul Ioan a fost exilat în insula Patmos de către împăratul Domițian între anii 90-95 d.Hr. și acolo a avut revelația Cărții Apocalipsei.

În icoane, Sfântul Ioan Teologul apare în două ipostaze. În una este tânăr, și în alta bătrân. În icoanele în care este pictat printre ceilalți Apostoli, apare tânăr și fără barbă. În icoanele în care apare singur, este înfățișat bătrân, cu barbă lungă și cu Evanghelia în mână.

Alți sfinți sărbătoriți pe 26 septembrie

Tot pe 26 septembrie are loc pomenirea Sfintei Mucenițe Hira, care prin sabie s-a săvârșit. De asemenea, se face pomenirea dreptului Ghedeon, care mai înainte a văzut Nașterea lui Hristos, prin roua lânii.

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top