Connect with us
Cum obții ajutor social și care este valoarea lui în 2020

Utile

Cum obții ajutor social și care este valoarea lui în 2020

Persoanele care pot beneficia de ajutor social sunt cele care au venituri sub nivelul lunar al venitului minim garantat, precum și persoanele singure. Acestea primesc o sumă de bani pentru a se putea întreține, având în vedere că se confruntă cu neajunsuri, iar, dacă sunt apte de muncă, prestează în schimb, la solicitarea primarului, diverse acțiuni sau lucrări locale: muncă în folosul comunității. Află cum poți obține ajutor social în 2020 și la ce sumă va ajunge acesta în următorii ani.

Câți bani primești din ajutor social

Ajutorul social poate fi primit sub mai multe forme de persoane ale căror venituri sunt unele mici, care nu asigură traiul de pe o zi pe alta. În ceea ce privește ajutorul social pentru persoanele singure, fără serviciu sau cele care au venituri prea mici, Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a aprobat creșterea indicatorului social de referință până la 1200 de lei lunar, în anul 2023. În prezent, ajutorul social este de 500 de lei, dar va crește anual, până va atinge suma stabilită, conform unui amendament adoptat în comisie:

  • a) la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei;
  • b) la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei;
  • c) la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei.

Economiștii sunt nemulțumiți de această creștere și cred că o metodă mai bună de a-i ajuta pe oamenii fără posibilități este realizarea a noi locuri de muncă, prin care să-i încurajeze pe aceștia să facă ceva, nu să aștepte bani de la stat, pentru care să nu depună efort. Ei cred că această sumă este mult prea mare și îi va face pe români să se mulțumească cu atât, având în vedere că este apropiată de venitul minim.

Soluția ar fi fost ca banii primiți din ajutorul social să fie mai puțini, pentru a-i împinge pe oameni să aspire la mai mult. De altfel, economiștii cred că este o lovitură pentru cei care muncesc pentru a obține bani și susțin că ar trebui pedepsiți cei care refuză să muncească.

„Sunt de părere că trebuie băgați bani în crearea de locuri de muncă, nu în asistența socială, pentru că numai așa se va dezvolta economia, iar omul care muncește are și un venit. Faptul că se cresc aceste venituri pentru asistații social înseamă taxare mult mai mare pentru cei care muncesc. Se poate recurge și la un sistem prin care cei care nu vor să muncească să fie sancționați, dar acest lucru este posibil numai prin lege. În sensul că dacă, spre exemplu, i s-a oferit de 3 ori de muncă, iar el a refuzat, este clar că nu vrea bani.”, a declarat pentru Ziare.com, Adrian Codirlașu, președinte CFA România.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Utile

To Top