Connect with us
Permis auto la 16 ani. Care sunt mașinile care pot fi conduse la această vârstă

Utile

Permis auto la 16 ani. Care sunt mașinile care pot fi conduse la această vârstă

Permis auto la 16 ani. Foarte mulți adolescenți își doresc să urce la volan cât mai repede și aproape că nu mai au răbdare să împlinească 18 ani. Conform legii, la 16 au au dreptul să conducă mașini de capacitate mică, însă în România nu există multe școli de șoferi care să ofere cursuri de șofat pentru această categorie d evârstă.

Permis auto la 16 ani

Permisul auto se poate obține la vârsta de 16 ani, iar conducătorii auto au dreptul să conducă autoturisme care au cel mult 550 de kilograme și o putere a motorului de 15 kilowați, adică 20 d ecai putere. De asemenea, viteza maximă de deplasare este de maximum 50 km/oră.

Cursurile la școala de șoferi pentru cei care au 16 ani sunt la fel ca cele pentru categoria B și pot începe de la vârsta 15 ani și 9 luni.

În România, doar în 10 orașe există școli de șoferi care au mașini școala pentru șoferii adolescenți.

Cei care vor să conducă un autovehicul, dar nu au împlinit încă 18 ani, pot opta pentru un permis de conducere categoria AM, A1 sau B1 dacă au aproape sau au depăşit vârsta de 16 ani.

Mașinile care pot fi conduse la vârsta de 16 ani

Categoria AM este destinată vehiculelor, cu două sau trei roţi, a căror viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h. Aceste modele sunt echipate cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depaşeşte 50 cm3.

O altă categorie de permis la care se pot înscrie persoanele de 16 ani este A1. Această categorie este destinată motocicletelor cu cilindree de maximum 125 cm3, cu puterea maxima de 11 Kw, raport putere/greutate de maxim 0,1 Kw/kg si triciclurile cu motor cu puterea maxima de 15 Kw.

Și categoria B1 este destinată tinerilor care nu au împlinit 18 ani. Din categoria B1 fac parte autovehiculele cu trei sau patru roţi, masa proprie intre 400 kg si 550 kg, prevăzute cu motor cu ardere internă cu capacitate cilindrică de peste 45 cm3 sau cu motor cu o putere de peste 50 km/h.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Utile

To Top