Știri
Ministerul Sanatatii: „Intre cazul copiilor bolnavi din Arges si vaccinari…”
Precizarile MS vin dupa ce Corpul de control al premierului a constatat, in urma verificarilor efectuate in cazul copiilor diagnosticati cu SHU, ca au existat vaccinuri neautorizate.
„In literatura medicala de specialitate, cazurile de sindrom hemolitic-uremic presupuse a fi corelate cu o vaccinare sunt extrem de rare. In ultimii 15 ani, numarul acestora nu depaseste 10 la nivel mondial. Chiar si in aceste cazuri presupuse, manifestarile au aparut intr-un termen maxim de 14 zile de la vaccinare, nicidecum in termene de mai multe luni de la ultima vaccinare, cum este cazul copiilor din Arges. In plus, prezenta bacteriei E-coli enterohemoragice dovedita la copiii din Arges presupune ingerarea de produse neconforme si prezenta in tubul digestiv. In concluzie, Ministerul Sanatatii afirma ca nu poate fi facuta o legatura intre imbolnavirea copiilor din Arges cu E-coli enterohemoragic si vaccinari”, arata MS intr-un comunicat.
Citeste si:Monica Pop o ataca pe Olivia Steer: Cine crede in ea isi poate ucide copilul!
Reprezentantii MS considera ca asocierea in spatiul public a unor teme independente dintr-un raport de control risca sa puna in pericol campanii de vaccinare necesare pentru evitarea reaparitiei unor fenomene epidemice in Romania.
Corpul de control al premierului a constatat, in urma verificarilor efectuate in legatura cu situatia copiilor transferati cu afectiuni grave la Spitalul ”Marie Curie”, ca, in perioada 17 octombrie 2013 — 3 februarie 2016, in baza contractelor incheiate cu Ministerul Sanatatii, societatea Polisano SRL a livrat catre directiile de sanatate publica din tara 940.995 doze de vaccin hexavalent, din care 11.800 doze vaccin HEXACIMA in ambalaj slovac, 20.042 doze vaccin HEXACIMA in ambalaj bulgaresc si 107.300 doze vaccin HEXAXIM, destinat pietei din Kazahstan.
La inceputul acestui an, au fost inregistrate in Romania, cu precadere in judetul Arges, 24 de cazuri de afectiuni digestive grave la copii. Dintre acestia, 19 copii au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic.
La 11 cazuri a fost confirmata prezenta aceleiasi tulpini de bacterie E-coli enterohemoragica de tip O26. Bacteria E-coli enterohemoragica este, din punct de vedere statistic, cea mai frecventa cauza a SHU.
Pe de alta parte, trei din cele patru probe coprobacteriologice recoltate de Directia de Sanatate Publica Arges de la membrii familiei fetitei diagnosticate cu sindrom hemolitic uremic si de la cea care le furniza lapte au rezultat pozitive la E.Coli verotoxina.