Spiritualitate
Sărbătoare mare pe 25 ianuarie. Rugăciunea puternică care trebuie spusă. Nu face asta
Cel mai mare teolog al Bisericii Creștine, sfântul Grigore Teologul, este prăznuit în fiecare an pe data de 25 ianuarie.
Grigorie Teologul era Arhiepiscopul Constantinopolului, iar viața sa și credința în Dumnezeu, lupta pe care a dus-o în prigoana împotriva creștinilor l-au făcut sfânt.
Potrivit tradiției, ziua sfântului este plină de tradiții, respectate din vechime.
Sfântul Grigore Teologul a văzut lumina zilei în Capadocia, într-o familie de credincioși. Tatăl său s-a convertit la creștinism.
Ulterior, a intrat în monahism devenind ulterior episcopul Grigorie de Nazianz și mama sa, monahia Nona.
Sfântul a făcut studii înalte la școala din Cezareea Capadociei unde l-a cunoscut pec cel ce-i va deveni prieten pentru întreaga viață, Sfântul Vasile cel Mare.
Apoi, Sfântul a studiat la Alexandria și Atena.
În același timp, a aprofundat tainele Sfintei Scripturi. La Nazianz s-a dedicate vieții ascetic și alături de Sfântul Vasile a lucrat la alcătuirea primei filocalii.
În anul 383 s-a retras la casa natală și s-a dedicate scrisului. A trecut la dreapta Domnului la 60 de ani.
Blestemele spuse în această zi se vor întoarce asupra celui care le-a rostit
Tradiția spune că ziua de 25 ianuarie trebuie dedicate rugăciunii și petrecerii timpului alături de cei dragi. De asemenea, de ziua sfântului Grigore Teologul nimeni nu are voie să se certe cu părinții sau cu prietenii.
Mai mult, blestemele rostite în ziua cinstirii sfântului se vor întoarce asupra celui care le-a spus. Cel mai indicat este să spuneți o rugăciune pentru cei adormiți și să aprinde o lumânare pentru aceștia.
Astăzi trebuie să fiți darnici cu cei din jur, ajutându-i mai ales pe bătrâni și copii. Nu e bine să iei numele Domnului în deșert, nu ai voie să vorbești urât de cele Sfinte, pentru că Dumnezeu te pune la grea încercare.
În continuare vă prezentăm rugăciunea Sfântul Grigorie Teologul.
„Cu evlavie ai învăţat că Duhul și Cuvântul sunt deopotrivă cu Tatăl, cu Bunătatea şi cu Împărăţia. Ai cunoscut că potrivirea şi unirea este cu fiinţa şi cu firea.
Pentru aceasta bucurându-te ai strigat. Binecuvântat fie Domnul şi să-L preaînălțăm întru toţi vecii. De mărirea îngerească te-ai învrednicit.
Că ai strălucit lumii ca un înger, curăţindu-ţi cu grijă sufletul, trupul şi gândirea, pentru Sfânta Treime. Căreia acum cânţi, veselindu-te.
Deschizându-ţi gura, cu cuvântul lui Dumnezeu ai vărsat înţelepciune. Propovăduitorul Luminii, cugetare Dumnezeiască lumii ai semănat.
Dogmele părinţilor ai întărit cu adevărat şi ca Apostolul Pavel te-ai arătat apărător al credinţei. Pentru aceasta şi cetăţean împreună cu îngerii eşti şi împreună vorbitor cu dânşii te-ai arătat.
Fericite de Dumnezeu cuvântătorule, Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea ta.
Sfinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Cel ce eşti luminat cu Raza Luminii Celei Întreit Strălucitoare, care iese dintr-O Singură Dumnezeire, îndrumătorule în Sfintele Taine, Părinte Grigorie, pe cei ce cu credinţă te laudă pe tine izbăveşte-i şi cu teologia dogmelor tale la Lumină îi povăţuieşte.
Îndrumător către o Stăpânie în Trei Feţe şi către Dumnezeirea Cea în Treime făcându-te, prin deprinderile faptelor bune, teolog al Treimii te-ai arătat, preafericite; iar acum cânţi bucurându-te: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.
Milostiv făcând pe Stăpânul cu rugăciunile tale, cere, părinte, iertare de greşeli, pentru cei ce prăznuim cu credinţă sfinţita şi marea prăznuire a pomenirii tale; întru care veselindu-ne, cântăm: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.”