Externe
SUA: Planul pentru realizarea 3D a unei arme poate fi descărcat gratis de pe net
Incredibil, dar adevărat! Militanții pentru dreptul de a deține arme au ajuns la o întelegere cu guvernul din SUA, care le va permite, începând de la 1 august, să publice în mediul online schițe pentru printarea 3D a armelor.
Aceasta întelgere pune capăt unui litigiu de ani de zile care a început în momentul în care Cody Wilson, care se descrie drept un anarhist post-stânga, a publicat în mediul online mai multe schițe cu ajutorul cărora orice doritor iți putea printa 3D o armă pe care a denumit-o „The
Liberator/ Liberatorul”. Asta se întampla în 2013, potrivit CNN.
Pistolul poate fi realizat aproape în întregime din polimer ABS (Acrilonitril Butadien Stiren) – același care este folosit și pentru jucăriile Lego – utilizat în printarea 3D.
Singurele părți metalice din arma lui Wilson sunt boltul și o bucățică de metal inclusă în armă pentru a se conforma Legii privind armele de foc nedetectabile.
De ce a fost dat în judecată guvernul în 2015
Departamentul de Stat l-a obligat pe Wilson, care este direcotrul ONG-ului Defense Distributed, sa stearga schitele din online, sustinand ca acestea incalca ITAR (Regulamentul privind traficul international in domeniul armamentului), care reglementeaza exportul materialelor,
serviciilor si datelor tehnice din domeniul apararii.
Practic, oficialii au argumentat ca oricine, din orice alta tara – un stat in care poate SUA nu vand arme – ar putea descarca schitele si produce propria arma. Wilson a fost de acord si a sters schitele, insa fisierele fusesera deja descarcate de milioane de ori.
Astfel ca, in 2015, el a dat in judecata guvernul federal.
Dupa mai bine de 3 ani de atunci, s-a ajuns la o intelegere, potrivit careia Wilson si ONG-ul sau pot publica pe site-ul organizatiei schite, fisiere, dar si desene care sa indrume doritorii sa isi faca arme la imprimanta 3D.
Care sunt implicatiile
Astfel de arme, pe care oricine le poate produce in propria casa, sunt denumite „Arme Fantoma”, intrucat nu au serie si astfel nu pot fi detectate.
Wilson a creat o pagina web de unde oamenii pot descarca schite pentru arma Liberatorul, o mitraliera AR-15, un pistol Beretta M9, dar si alte tipuri de arme. Utilizatorii au posibilitatea ca, la randul lor, sa publice propriile schite pentru arme sau alte accesorii.
Wilson argumenteaza ca fisierele reprezinta o sursa buna pentru cei care doresc sa isi construiasca sau sa isi scoata la imprimanta 3D o arma, desi sustine ca ultima varianta nu e „practica” pentru toata lumea.
„Inca nu este o posibilitate pentru toata lumea. Vom urmari cum evolueaza lucrurile. Schitele vor fi pe site oricum”, a spus Wilson.
Citește și: Român condamnat la închisoare în SUA. Făcea trafic de arme
Avery Gardiner, copresedintele unei companii care militeaza pentru controlul armelor, avertizeaza ca, in acest mod, oricine, inclusiv teroristi sau oameni care sunt prea periculosi pentru a trece de o verificare minima, poate obtine arme extrem de usor.
„Cred ca toata lumea din SUA ar trebui sa fie ingrozita de aceasta idee”, a punctat
Sursa: Ziare.com