Connect with us
Calendar ortodox 11 aprilie 2020. Sâmbăta lui Lazăr, zi de mare sărbătoare

Spiritualitate

Calendar ortodox 11 aprilie 2020. Sâmbăta lui Lazăr, zi de mare sărbătoare

Calendar ortodox 11 aprilie 2020. Mâine toți creștinii ortodocși prăznuiesc Sâmbăta lui Lazăr, o sărbătoare foarte importantă care este cunoscută și sub numele de Învierea lui Lazăr. O mulțime de tradiții și obiceiuri sunt păstrate din bătrâni și respectate în această zi.

Calendar ortodox 11 aprilie 2020. Sâmbăta lui Lazăr, zi de mare sărbătoare

În fiecare comunitate, în faţa lăcaşurilor de cult ortodoxe, se intonează în această sfântă zi cântece religioase care amintesc de moartea şi învierea lui Lazăr, care era unul dintre prietenii buni ai lui Iisus. Învierea lui Lazăr anticipează Învierea Mântuitorului Hristos.

La sate încă se păstrează uan dintre cele mai importante tradiții ale acestei zile. Tinerele fete colindă casele oamenilor și poartă pe cap cunune făcute din flori de primăvară. Una dintre fete, care poartă numele de Lăzăriţa, se îmbracă în mireasă.

Tot astăzi există obiceiul ca cei mici să își colinde vecinii și prietenii cu crengi de salcie sfințite de către preoți. Copiii povestesc prin cântece despre Iisus și sunt primiți cu multă bucurie de către gospodari. În schimbul colindelor lor aceștia primesc ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Paște.

Gospodinele pregătesc de Sâmbăta lui Lazăr plăcinte, pe care le dau vecinilor, rudelor și musafirilor. Adolescentele în schimb, plantează flori, deoarece acestea vor avea multe flori.

Fetițele mici îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care ele cu mamele lor le vor vopsi în Joia Mare.

Este bine de știut că în această zi nu se spală, nu se calcă și nu se fac treburi în gospodărie. Este bine să ții, dacă poți, post negru. Femeile din sate nu torc astăzi pentru că din bătrâni umblă vorba că morții se scoală și umblă prin sat.

În această zi se pomenesc cei trecuți în neființă și femeile merg cu colivă la biserică. De aceasta această sâmbătă se mai numește și ziua Moșilor de Florii.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top