Spiritualitate
Calendar Ortodox 10 aprilie 2020 sărbătoare cu cruce neagră. În calendarul Catolic: Vinerea Sfântă
Calendarul Ortodx din 10 aprilie 2020, astăzi este sărbătoare mare cu Cruce Neagră în calendar. Sunt pomeniți sfinții Sfintii Mucenici Terentie, African, Maxim si Pompie. În calendarul romano-catolic este vinerea mare sau Vinerea Sfântă, pe 12 aprilie aceștia sărbătoresc Paștele.
Duminică 12 aprilie Orotocsi sărbătoresc Floriile, iar peste o săptămână pe 19 aprilie creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele.
Calendar Ortodox 10 aprilie 2020 – Cruce neagră Sfintii Mucenici Terentie, African
Viața Sfintilor
Sfintii Mucenici Terentie, African, Maxim, Pompie, si a celor treizeci si sase impreuna cu dansii
Acesti patruzeci de mucenici din Africa au trecut la Domnul, in timpul domniei imparatului Deciu, pentru ca au refuzat sa lepede credinta in Hristos aducand jertfe idolilor. Guvernatorul provinciei, Fortunian, a poruncit ca treizeci si sase dintre ei, sa fie omorati prin taierea capului.
Sfintii Mucenici Terentie, African, Maxim si Pompie, insa au fost aruncati in inchisoare fiind legati in lanturi. Aici s-a aratat un inger al Domnului, i-a eliberat din lanturi si a ospatat pe mucenici. Ei au fost scosi afara si torturati, apoi iar aruncati in temnita.
Guvernatorul a poruncit ca in locul unde erau tinuti acestia sa fie aruncati serpi veninosi si scorpioni, pentru ca mucenicii sa moara in chinuri. Dar necuvantatoarele nu s-au atins de ei.
Guvernatorul vazand ca nu reuseste sa-i ucida pe cei patru mucenici, a poruncit, in cele din urma, omorarea lor prin decapitare. Fiind adusi la locul executiei, ei au cantat in psalmi aducand laude lui Dumnezeu.
Calendarul Romano-Catolic 10 aprilie 2020
Catolicii sărbătoresc astăzi, vineri, 10 aprilie Vinerea Sfântă sau Vinerea Mare. Astazi este zi de post alb.
Isus ştiind toate câte aveau să i se întâmple, le-a ieşit în întâmpinare şi le-a zis: «Pe cine căutaţi?», iar ei au răspuns: «Pe Isus Nazarineanul»” (In 18,4).
Suntem în Vinerea Sfântă. Această săptămână pe care am început-o în duminica Floriilor, când evreii l-au primit pe Isus în mod triumfal, cu ramuri de palmier în mâini şi strigând:
„Osana Fiului lui David! Binecuvântat cel ce vine în numele Domnului! Osana în înaltul cerului!” (Mt 21, 9), se încheie cu triduum-ul pascal, adică trei zile sfinte în care, prin textele şi celebrările liturgice propuse de sfânta Biserică, suntem conduşi progresiv spre misterul învierii Domnului, spre sărbătoarea Paştelui.
Astfel, dacă ieri seară, în Joia Sfântă, am celebrat misterul instituirii sfintei Euharistii şi am prefigurat în mod ritual Paştele prin imaginea ultimei cine, în Vinerea Sfântă celebrăm misterele pătimirii, morţii şi înmormântării Domnului nostru Isus Cristos, anticipându-l prin jertfa sa de iubire pe lemnul crucii pe Cristos înviat, pentru ca în Sâmbăta Sfântă, cu vigilia pascală, să celebrăm însuşi misterul învierii.
După cum aţi observat, am folosit de mai multe ori cuvântul mister.
Probabil că vă întrebaţi de ce? Cea mai mare parte a realităţilor prezentate în pericopele evanghelice ale triduum-ului pascal sunt strâns unite între ele, întrucât sunt luate din Evanghelia după sfântul Ioan şi, având în vedere Învierea sau Paştele, sunt transcendentale, inefabile, învăluite de mister şi nu le vom înţelege pe deplin decât în glorie, atunci când vom fi alături de Cristos.
Evanghelistului Ioan i se mai spune şi „teologul” datorită faptului că Evanghelia sa conţine o teologie profundă. Metoda sa teologică constă în faptul că întotdeauna începe printr-o descriere istorică a unei realităţi legate de Isus, cu inexactităţi de timp şi spaţiu, pentru ca, brusc, să treacă la partea importantă, mesajul teologic pe care vrea să îl transmită.
Ioan este ucenicul pe care îl iubea Isus şi a avut privilegiul să stea cu capul pe pieptul Domnului, iar din acest motiv a avut parte, spun teologii, de o revelaţie specială. Apostolul pe care îl iubea Isus este, de altfel, singurul ucenic pe care îl găsim alături de Cristos, la poalele crucii, în Vinerea Sfântă.
Greco-Catolicii serbează vineri 10 aprilie 2020 Sf. m. Terentie, Maxim, Macarie, Pompei, African și cei împreună cu ei. [Sf. Gemma Galgani].