Sanatate
Copiii se îmbolnăvesc mai greu de covid. Ce spun studiile despre virus, în cazul celor mici
De când pandemia a izbucnit și a provocat numeroase pagube, specialiștii au efectuat mai multe studii pentru a observa ce se întâmplă exact în organismul oamenilor care iau virusul, dar și cât de ușor poate fi acesta contractat sau alte aspecte importante. Având în vedere că cei mai afectați sunt adulții, specialiștii au realizat și studii în cazul celor mici, din care reiese că aceștia se îmbolnăvesc mai greu, iar simptomele nu sunt atât de grave.
Copiii nu sunt afectați de covid la fel ca adulții
În urma unui studiu realizat de Spitalul de Pediatrie din Philadelphia (CHOP), COVID-19 afectează într-o mai mică măsură copiii. Cei mici nu dezvoltă simptome la fel de grave precum adulții, însă transmit virusul, la rândul lor, la fel de ușor.
Studiul a arătat, că de cele mai multe ori, copiii fac o formă asimptomatică a bolii, ceea ce înseamnă că foarte multe cazuri de COVID-19 la copii rămân nediagnosticate și netratate, ceea ce favorizează răspândirea virusul către alți copii sau adulți.
Pentru efectuarea acestui studiu, cercetătorii din CHOP şi alte şase spitale pentru copii din Statele Unite au analizat 136.000 de dosare medicale ale pacienţilor cu vârste cuprinse între 0 și 24 de ani, testați pentru COVID-19, rezultatul fiind unul pozitiv.
Din toți cei 5374 de pacienți implicați în acest test, mai puțin de 7% au prezentat simptome specifice acestei boli, având nevoie de spitalizare și îngrijire medicală. Numărul deceselor s-a ridicat la 8, cu o rată de 0,15, cele mai multe fiind în cazul celor care mai aveau și alte probleme grave de sănătate care, în contact cu virusul, au dus la deces.
Pacienţii afroamericani, hispanici şi asiatici au avut cele mai multe simptome, specialiștii ajungând la concluzia că, la fel ca în cazul adulților, ei sunt mai predispuși să se îmbolnăvească de covid-19 decât alții.
Se pare că cei mici sunt mai feriți de virus datorită faptului că celulele aflate de-a lungul cavităţii nazale produc o cantitate mai mică din proteina care favorizează intarera virusul în organismul acestora.
Cele mai frecvente simptome la copii
Conform unui alt studiu realizat de canadieni, cei mici se confruntă cel mai des cu pierderea gustului și a mirosului, febră, dureri de cap, vărsături și greață. Mai mult, au și simptome care por fi confundate cu cele ale gripei sezoniere, precum tuse, curgerea nasului sau dureri în gât, însă acestea erau mult mai rare decât celelalte.