Spiritualitate
Tradiții Bobotează: obiceiuri din străvechi pentru 6 ianuarie 2021
Tradiții de Bobotează. Ce obiceiuri din străvechi respectă românii în ziua de 6 ianuarie 2021. Boboteaza sau Botezul Domnului marchează sfârșitul sărbătorilor dedicate Nașterii lui Iisus Hristos. Această sărbătoare înglobează o serie de obiceiuri și tradiții populare.
Tradiții din ziua de Bobotează
În ziua de Bobotează există mai multe tradiții și obiceiuri din străvechi pe care oamenii încă le respectă. Poate de departe cea mai cunoscută tradiție este cea în care preotul aruncă o cruce în apa rece ca gheața, iar cel mai curajos bărbat reușește să o aducă la mal. El va primi binecuvântarea preotului și se spune că va avea noroc tot anul.
Fetele care cad pe gheață în ziua de Bobotează pot fi sigure că se mărită în acest an.
Tot de Bobotează fetele pun busuioc sub pernă ca să-și viseze alesul. Se spune că în această noapte tinerele necăsătorite își visează ursitul. Conform tradiției, ele își leagă pe inelar un fir roșu de mătase și o rămurică de busuioc, pe care o pun sub perna.
În unele zone ale țării, ziua de Bobotează include momente specifice Crăciunului, întrucât copiii merg la colindat și tot acum se fac prorociri despre noul an.
Se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopții dinspre ziua de Bobotează despre locurile în care sunt ascunse comori.
În preajma acestei sărbători este, în unii ani, ger de crapă pietrele, cum spun bătrânii. De aceea, la bisericile aflate pe malul unui lac sau al unui râu se obișnuiește să se taie crucea de Bobotează din gheață pentru a fi sfințită de preoți. Crucile rămân lângă Biserici până când vremea se încălzește și ele se topesc.
De Bobotează nu se spală rufe
Conform tradiției, de Bobotează nu se spală rufe. Este ziua în care nu se dă nimic cu împrumut și sunt interzise certurile în casă.
Din popor se spune că la Bobotează, când preotul înmoaie crucea în apă, toți dracii ies din ape și rătăcesc pe câmpuri până ce se termină sfințirea apelor. Nimeni nu-i vede, în afară de lupi, care se iau după ei și unde-i prind acolo îi sfâșie. Din această cauză, există și superstiția conform căreia nu ai voie să lași rufe pe sârmă deoarece, dracii, în fuga lor, se pot ascunde printre ele.
Dacă de Bobotează este cald afară, după ieșirea cu Iordanul se va face frig, iar dacă e frig deja, vremea se va încălzi.
Boboteaza face parte din cele 12 sărbători creștine importante și are rolul de a ce s-a petrecut la apa Iordanului înainte ca Iisus să pășească în viața publică. Boboteaza reprezintă înnoirea omului creștin.