Connect with us

Spiritualitate

Calendar ortodox 5 ianuarie. Ce se face în ajun de Bobotează

Calendar ortodox 5 ianuarie 2021: ajunul Bobotezei. Ce se face în această zi specială pentru creștini.

Chiar dacă în calendarul ortodox, data de 5 ianuarie nu este marcată cu o Cruce Neagră sau Roșie, este o zi aparte pentru credincioși. Fiind Ajunul Bobotezei, este zi de post, mulți creștini ținând post negru.

Calendar ortodox 5 ianuarie: zi de post negru

Calendar Ortodox 5 ianuarie 2021: Ajunul Bobotezei, Sfantul Teopempt, Sfânta Sinclitichia, Sfântul Cuvios Grigorie din Acrita; Sfântul Cuvios Fostirie; Sfântul Mucenic Sais; Sfântul Mucenic Teoid; Sfânta Cuvioasă Domnina; Sfânta Cuvioasă Tatiana; Sfântul Cuvios Mucenic Romano din Carpensia.

Sfântul Teopempt a fost episcop și a trăit la sfârșitul secolului al III lea, în vremea împăratului Dioclețian. Pentru că a mărturisit că Hristos este Fiul lui Dumnezeu, a fost aruncat în foc, i s-a scos un ochi și i s-a dat otravă.

Calendar Greco-catolice: Sf. m. Teopempt și Teona; Sf. cuv. Sinclitica

Calendar Romano-catolice: Ss. Emiliana, fc.; Eduard Mărturisitorul, rege

În Ajunul Bobotezei se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic.

În Tipicul Sfântului Sava se spune că, dacă Ajunul cade duminică sau sâmbătă, nu se ține post negru, conform crestinortodox.ro.

Creștinii postesc în această zi, pentru a putea lua apă sfințită – Agheasma Mare. Agheasma se bea timp de 8 zile de la Bobotează, până pe 14 ianuarie inclusiv, când se încheie praznicul cu slujbele și cântările Bobotezei.

Ziua de 5 ianuarie anunță una dintre cele mai mari minuni pe care Dumnezeu a făcut-o cu omul, după Nașterea Mântuitorului Hristos.

Este vorba de faptul că omul își va pune mâinile pe creștetul Domnului, a Creatorului său. Se ține post în ziua de 5 ianuarie pentru a ne pregăti de întâlnirea dintre Creator și creatură, scrie doxologia.ro

În noaptea de Bobotează se deschid cerurile

Se spune că cel care vede acest lucru în noaptea de 5 ianuarie, Dumnezeu îi îndeplinește dorința. În această noapte, ouăle de corb crapă din cauza gerului și, astfel, ies puii, care vor încerca să zboare.

Fetele mari pot să-și afle ursitul, punând noaptea sub pernă un fir de busuioc de la preot. Se spune că peste noapte vor visa chipul celui sortit.

O altă superstiție ne mai spune că cine va strănuta în ziua de ajun de Bobotează va fi norocos în anul ce urmează.

Calendar Ortodox ianuarie 2021. Pe 6 și pe 7 ianuarie, două sărbători CRUCE ROȘIE

În calendarul ortodox al lunii Ianuarie 2021, toate zilele de duminică sunt marcate cu cruce roșie. În afară de acestea, zilele de 6 și de 7 ianuarie reprezintă două săbători consecutive: Boboteaza – Botezul Domnului, respectiv Soborul Sfantului Ioan Botezatorul.

Tot zi de mare sărbătoare este și 30 ianuarie 2021, când este tot cruce roșie în calendarul ortodox: Sfintii Trei Ierarhi.

Cristiana Aștefănoaiei este senior editor la huff.ro, până acum a mai fost prezentator TV la o televiziune locală din Galați, Redactor Șef la Revista Teo, Social Media Manager la conturile Air24 GATE SRL, precum STIRI24

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top