Știri
Gabriela Firea, mesaj pentru angajații RADET: „Nu trebuie să-și facă probleme din cauza insolvenței”
Gabriela Firea spune că procedura insolvenţei presupune doar analizarea fluxurilor financiare decise de către administratorul judiciar, sub supravegherea judecătorului sindic. Astfel că nu se pune problema ca bucureştenii să rămână fără agent termic şi nici „angajaţii RADET nu trebuie să-şi facă probleme”, scrie news.ro.
„Angajaţii RADET nu trebuie să-şi facă probleme. Insolvenţa presupune reorganizarea şi analizarea fluxurilor financiare. Toate datoriile vor fi analizate. Se va decide de către administratorul judiciar, sub supravegherea judecătorului sindic, ce parte din această datorie istorică e plătibilă, pentru că e vorba de o suma adăugată la datorii istorice, care au presupus penalităţi la penalităţi”, a explicat primarul general al Capitalei.
Firea mai spune că sumele considerate restante nu sunt în contabilitatea primăriei şi, pentru că nu s-a putut face niciodată un audit, nu s-a putut face o verificare încrucişată, în oglindă, a situaţiei reale a restanţelor.
Totodată, Primarul General, Gabriela Firea, a dat asigurări că „nu va exista problema întreruperii alimentării cu agent termic şi apă caldă şi subliniez încă o dată faptul că cele 186 de milioane de euro care vor ajunge în Capitală pentru redimensionarea reţelei de termoficare, reprezintă bani care vin la primărie, pentru că primăria este aplicantul şi nu RADET-ul şi nu se vor pierde aceste fonduri europene”.
Tribunalul Bucureşti a admis, miercuri, cererea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti de intrare în insolvenţă şi a desemnat administratorul provizoriu.
Solicitarea RADET a fost înregistrată în 23 octombrie şi a fost judecată miercuri.
Instanţa a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei RADET şi a desemnat ca administrator provizoriu societatea Rominsolv SPRL. Decizia poate fi contestată în şapte zile de la comunicare.
Consilierii generali ai Capitalei au decis, în 21 septembrie, începerea procedurilor de intrare în insolvenţă a RADET, iar Consiliul de Administraţie al regiei a luat act în 22 septembrie de decizia CGMB.
În 22 septembrie, şi Consiliul de Administraţie al ELCEN a decis înaintarea cererii de insolvenţă a societăţii către Tribunalul Bucureşti, ca urmare a situaţiei financiare a companiei şi a hotărârii consilierilor generali ai Capitalei de intrare în insolvenţă a RADET.
În prezent, datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creanţele înregistrate de RADET însumează aproximativ 3,6 miliarde de lei.
Compania Elcen este controlată de Ministerul Energiei şi produce şi distribuie energie termică şi energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.
RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).