Connect with us
Bani din partea statului. Cine beneficiază de indemnizație

Economic

Bani din partea statului. Cine beneficiază de indemnizație

Pandemia de coronavirus a afectat multe domenii și a făcut numeroase victime. Astfel, boala s-a extins în multe state, iar numărul celor infectați la nivel mondial se apropie de 4 milioane, iar cel al deceselor a depășit 250 de mii. Și în România au fost identificate 14.107 și 858 de decese. Astfel, din cauza gravității sale, coronavirusul ar putea fi inclus  în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A, pentru care vor fi oferiți bani din partea statului.

Bani din partea statului. Cine beneficiază de indemnizație

Avocatul Poporului a cerut ca boala contagioasă provocată de noul coronavirus să fie inclusă în rândul infectocontagioaselor din categoria A. Astfel, cei infectați, care nu își pot continua activitatea la serviciu și intră în concediu medical, vor primi bani din partea statului. Este vorba de o indemnizație de incapacitate temporară de muncă plătită, în valoare de 100%.

Demersul Avocatului Poporului a fost determinat de articolele apărute în presă pe această temă şi de prevederile articolului 41 din Constituţia României privind munca şi protecţia socială a muncii. De altfel, conform specialiștilor, boala este extrem de contagioasă și prevede o arie extinsă de răspândire. Astfel, orice persoană afectată de coronavirus, indiferent de locul în care primește îngrijire medicală, ar putea beneficia de acești bani.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi solicită Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Sănătăţii să dispună măsuri urgente pentru ca boala COVID-19 să fie inclusă în grupa bolilor infectocontagioase din grupa A, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1186/2000, şi, în consecinţă, asiguraţii să beneficieze de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă plătită în procent de 100%. Aceasta în condiţiile în care, potrivit specialiştilor, boala este extrem de contagioasă şi cu o arie de răspândire foarte mare.”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

Conform legii, în prezent, conform legislaţiei în vigoare, cei aflaţi în incapacitate temporară de muncă din cauza îmbolnăvirii cu COVID-19 primesc o indemnizaţie plătită în proporţie de numai 75%.

 

 

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top