Legea privind eliminarea situaţiilor de dublă executare a salariilor este neconstituţională (CCR)

29.11.2016
Legea privind eliminarea situaţiilor de dublă executare a salariilor este neconstituţională (CCR)

CCR a decis că legea care permite ca datoriile salariaților reținute la angajator să nu mai fie executate și la bănci prin conturile de salarii este neconstituțională.

”Curtea a reţinut că înlăturarea posibilităţii de valorificare pe calea executării silite a unui titlu executoriu prevăzut de lege, altul decât o hotărâre judecătorească, pune creditorul obligaţiei consacrate de titlul în cauză în situaţia de a pierde dreptul de proprietate, în substanţa sa, ceea ce determină încălcarea prevederilor art.44 alin.(2) din Constituţie, teza referitoare la garantarea şi ocrotirea în mod egal a dreptului de proprietate privată.

Citește și: Dacian Cioloș: Guvernul va ataca la CCR legile populiste

Mai mult, lipsa de claritate, precizie şi previzibilitate a întregului act normativ supus controlului de constituţionalitate aduce atingere prevederilor constituţionale cuprinse în art.1 alin.(5) referitoare la principiul legalităţii”, a transmis CCR prin intermediul unui comunicat de presă.

Legea a fost inițiată de Alina Gorghiu și un grup de parlamentari PNL

Legea a fost inițiată de liderul PNL Alina Gorghiu. Motivația acestei inițiative a fost că modul abuziv de executare silită a veniturilor persoanelor fizice determină drame familiale ca urmare a reţinerii integrale a veniturilor acestora.

Inițiative legislativă mai este cunoscută și ca legea privind eliminarea situaţiilor de dublă executare a salariilor.

În data de 7 noiembrie, Guvernul a atacat la Curtea Constituțională această lege, înainte ca aceasta să fie promulgată de președinte.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de magistrații CCR și este definitivă.