Connect with us
Credinciosii de religie catolica sarbatoresc Pastele Catolic pe data 27 martie 2016. Aceasta zi este marcata de o serie de traditii si obiceiuri.

Stil

Pastele Catolic 2016: Obiceiuri, traditii, superstitii

Pastele Catolic 2016. Credinciosii de religie catolica sarbatoresc Pastele pe data 27 martie 2016.

Pastele Catolic 2016. Credinciosii de religie catolica sarbatoresc Pastele pe data 27 martie 2016.

Traditii, superstitii si obiceiuri de Pastele catolic 2016

1. La fel ca si ortodocsii, catolicii vopsesc ouale in rosu.

Ouale rosii simbolizeaza momentul in care Maica Domnului, care a mers sa isi planga fiul crucificat, a asezat cosul cu oua langa cruce si acestea erau acoperite de sangele care picura din ranile lui Iisus Hristos.

 2. Desi nu este un obicei crestin, atat catolicii cat si ortdocsii duc la sfintit oua si iepurasi de ciocolata pe langa traditionalele preparate pascale precum drobul de miel, pasca sau cozonacul ori sunca fiarta.

3. In anumite zone din Transilvania, baietii impodobesc brazii cu panglici colorate in Sambata Patimilor, iar seara, la lasarea intunericului, tinerii merg in curtile fetelor cu crengi de brad infasurate cu acele panglici.

Traditii, superstitii si obiceiuri de Pastele catolic 2016

4. In prima si a doua zi de Paste, fetele ii asteapta pe stropitori; stropitul sau udatul tinerelor nemaritate este un obicei catolic respectat mai ales in partile Ardealului si Ungaria, precum si in anumite zone din Slovacia.

In trecut, fetele erau udate cu apa rece ca gheata, insa, odata cu trecerea anilor, aceasta ‘scaldare’ a fost inlocuita cu parfumarea tinerelor. Acest obicei simbolizeaza beatitudinea si este privit ca o binecuvantare, este o urare de noroc in tot ce isi propun.

5. Crestin-ortodocsii au importat un obicei interesant de la nemti si maghiari, pe langa cel al vopsirii oualor in diferite culori, si anume lipirea oualor vopsite cu abtibilduri cu iepurasi, puisori sau alte elemente pascale considerate pagane de multi preoti.

6. In zona Transilvaniei este cunoscuta traditia de a primi si oferi, la biserica, in prima zi de Paste, paste cu paine si vin. Originea acestui obicei vine inca de la infiintarea Bisericii romano-calvine (reformate) din Ardeal, dar a fost preluat atat de romano-catolici, ortodocsi sau greco-catolici.

Traditii, superstitii si obiceiuri de Pastele catolic 2016

Nu doar catolicii serbeaza Sfintele Pasti in aceasta duminica. Dintre religiile care sarbatoresc Pastele odata cu catolicii se numara: reformatii, unitarienii, baptistii, penticostalii, adventistii de Ziua a Saptea, crestinii dupa Evanghelie si Biserica Evanghelica Romana.

Crestinii ortodocsi vor sarbatori Pastele 2016 pe data de 1 mai.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top