Connect with us
Aceste fenomene extreme se intensifică în România. Cum te protejezi

Vremea

Aceste fenomene extreme se intensifică în România. Cum te protejezi

Sezonul tornadelor a început, iar următoarea perioadă este foarte predispusă la asemenea fenomene extreme. În țara noastră au avut loc peste 200 de tornade în ultimii 400 de ani, din 2006 până în prezent fiind semnalate aproape 100. Astfel, specialiștii cercetează intens aceste fenomene meteorologice și avertizează populația asupra pericolelor prevăzute, având în vedere că produc numeroase pagube, în funcție de intensitate. Meteorologii explică cum ar trebui să ne comportăm în caz de tornadă și cum să gestionăm situația pentru a o depăși cu bine.

Aceste fenomene extreme se intensifică în România. Cum te protejezi

În România, sezonul tornadelor începe în luna mai. Asta înseamnă că deja ar trebui să ne concentrăm asupra acestui subiect, până aproximativ în luna iulie. Totuși, până acum nu a fost raportat niciun caz de tornadă, însă nu este exclus în perioada următoare să avem parte de un asemenea fenomen extrem. Deși nu am avut parte de o tornadă de gradul 3 sau 4 în țara noastră, și tornada de gradul 1 de la Călărași de anul trecut a provocat pagube substanțiale. Amintim că atunci, un autocar cu 39 de pasageri s-a răsturnat după ce șoferul a mers către tornadă și aproape 20 de locuințe au fost devastate în proporție de 100%.

Conform lui Bogdan Antonescu, expert fenomene meteo extreme, cele mai multe tornade se produc în zona de sud-est a României, din cauza apropierii de mare și a condițiilor meteorologice care favorizează tornadele.

Cum ne protejăm de tornadă

Pentru a nu fi surprinși de o tornadă sau, în cel mai rău caz, să știm ce avem de făcut în cazul uneia, este bine să ascultăm sfaturile specialiștilor. În primul rând, să evităm repetarea poveștii de anul trecut și să nu facem pe vânătorii de tornade.

„Cel mai bun mod de a te proteja e să nu se întâmple ce s-a întâmplat anul trecut, de exemplu, autobuze care merg spre tornadă, oameni care se opresc să filmeze sau să facă fotografii. Cel mai bine e să ne apărăm. În loc să obținem un filmuleț spectaculos sau o fotografie – care, e adevărat, ne ajută pe noi, specialiștii – dar ar trebui să fie siguranța publicului pe primul loc.”, a declarat Antonescu.

Înainte de a pleca la drum, este bine să verificăm prognoza meteo. Dacă sunt anunțate fenomene extreme, trebuie să anulăm orice călătorie.

Dacă tornada ne surprinde în casă, este recomandat să ne adăpostim în pivniță sau beciuri, sub un birou sau o masă solidă de la cel mai jos nivel al locuinţei şi și să ne protejăm capul şi gâtul cu braţele. De evitat sunt holurile și zonele din apropierea ferestrelor şi uşilor. De altfel, scoateți toate aparaturile din priză.

În cazul în care suntem afară, trebuie să stăm departe de copaci, ziduri, linii de electricitate şi alte obiecte care pot cădea şi ne pot răni. De evitat să stăm în apă, pentru că aceasta este un bun conductor. Mașina nu este tocmai un loc bun în care să ne adăpostim, ci decât în cazuri extreme.

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vremea

To Top