Connect with us
Cutremur de 4.7 grade pe scara Richter în Franța - Mărturiile oamenilor speriați de seism

Externe

Cutremur cu magnitudinea de 6.8 grade pe scara Richter!

Un cutremur cu magnitudinea inițială estimată la 6.8 grade pe scara Richter a avut loc în Indonezia.

Seismul s-a produs la o adâncime de circa 114 kilometri și la o distanță de aproximativ 136 kilometri de orașul Bandung, cu o populație de peste 1.500.000 de locuitori.

Nu sunt informații despre eventuale victime.

Indonezia este în cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o bogată activitate seismică.

Cutremur in Indonezia

Cutremur in Indonezia

Te-ar putea interesa și: Val de cutremure in Romania

Seismul a avut loc la ora 05.24, la adâncimea de 127,4 kilometri, potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului. În cursul acestei săptămâni au avut loc mai multe seisme.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter s-a produs vineri dimineaţa în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, la ora locală 5:24, potrivit Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Seismul a avut loc la o adâncime de 127,4 kilometri în apropierea următoarelor oraşe:

Nehoiu (43 kilometri)
Odobeşti (51 kilometri)
Covasna (51 kilometri)
Slănic-Moldova (57 kilometri)
Râmnicu Sărat (57 kilometri).

În luna decembrie, în România au avut loc 10 cutremure în zona seismică Vrancea cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,9 grade pe Richter.

În luna noiembrie s-au produs 16 seisme în zonele Vrancea şi Transilvaniei, magnitudinea acestora fiind situată între 2 şi 3,4 grade pe scara Richter.

Cel mai mare cutremur din acest an s-a produs în data de 8 februarie, în judeţul Buzău, la ora 17:08, şi a avut o magnitudine de 5 grade pe Richter, seismul fiind resimţit şi la Bucureşti.

În 2016, în Vrancea, au avut loc două seisme cu magnitudini de 5,3 grade pe scara Richter.

Unul pe 24 septembrie, la ora locală 2:11, şi celălalt pe 28 decembrie, la ora locală 1:20.

Cele mai mai puternice cutremure produse în România în ultimii 17 ani au fost înregistrate pe 30 şi 31 mai 1990. Magnitudinea acestora a fost de 6,9, respectiv 6,4 grade pe scara Richter.

Celebrul fizician Gheorghe Marmureanu a revenit cu noi informații legate de viitorul cutremur major ce se va produce în Romania.

Specialistul spune că, potrivit unor analize care iau în calcul date din ultimii 1000 de ani, țară noastră nu se va confruntă cu un cutremur major până cel puțin în anul 2040.

“Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani. Această e prima varianta, iar a două varianta e că un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a spus el.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, crede că un viitor mare seism nu poate fi prezis cu exactitate

“Nu se poate estima, nu avem de unde să știm când va fi următorul mare cutremur. Dumnezeu știe sau Vrancea știe când se va produce un cutremur.

“Pamantul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaște, nu se pot face decât estimări foarte grosiere. Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde ști deocamdata.

“Trebuie echipamente mult mai performanțe, cercetări foarte focusate pe anumite domenii că să vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zona complexă din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur și a timpului când se va produce”, a declarat Constantin Ionescu.

Senatul a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 72/2017 privind implementarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență “RO-ALERT”.

Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență ”RO-ALERT” va fi implementat pe teritoriul României în scopul prevenirii pierderii de vieți omenești ca urmare a fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase.

Prin Sistemul ”RO-ALERT” sunt transmise populației mesaje de avertizare în timp real, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicațiilor și tehnlogiei informațiilor.

Sisteme similare și-au dovedit eficiența în SUA, Olanda, Lituania, Franța, Germania și Belgia.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top