Connect with us
Miniștrii Cabinetului Dăncilă, audiați în comisiile de specialitate din Parlament

Politic

Cabinetul Dăncilă a fost validat de Parlament. România are un nou guvern

Al treilea guvern PSD-ALDE după alegerile din 2016 urmează să fie învestit luni. Miniştrii Cabinetului Dăncilă au fost audiați dimineaţă în comisii, iar după-amiază au primit votul de încredere în Parlament.

UPDATE, ora 17.38: Cabinetul Dăncilă a primit fără emoții votul de încredere în Parlament:  282 de voturi pentru, 136 împotrivă, o abținere.

Miniștrii vor depune jurământul la Cotroceni, de la ora 19.30. Prima ședință de Guvern este programată miercuri.

UPDATE 15:00 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, luni, că parlamentarii acestui partid vor vota noul guvern PSD-ALDE, chiar dacă au unele nemulțumiri și au formulat unele critici. El a argumentat că nu s-a conturat o altă majoritate în Parlament, o alternativă, iar UDMR a votat deja de două ori același program de guvernare, astfel că i-ar fi greu să spună de ce nu ar face-o și a treia oară.

Toți miniștri au fost audiați și au primit aviz favorabil. Se așteaptă ședința în plen.

În condițiile anunțului făcut de UDMR, învestirea celui de-al treilea guvern din ultimele 13 luni nu va stârni niciun fel de emoție. Au votul asigurat.

UPDATE 14:00 Minoritățile au anunțat că parlamentarii din acest grup vor vota după conștiință. UDMR spune că își va anunța decizia la această oră, dar liderul Kelemen Hunor a spus că e greu de crezut că ceva poate să-i schimbe părerea în ultimul moment.

UPDATE 13:45 Toți miniștrii au fost audiați și avizați, cu excepția lui Tudorel Toader, care este audiat la această oră.

UPDATE 12:10 Șefii Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea, i-au transmis o scrisoare lui Klaus Iohannis în care îl anunță că au majoritatea necesară în Parlament și, deși votul de învestire în plen nu a trecut, îi cer să grăbească procedurile și să aibă loc chiar astăzi, la Cotroceni, ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniștri. Până în prezent, au fost avizați 12 dintre cei 27 de miniștri.

UPDATE 12:00 Toți miniștrii audiați până acum au fost avizați fără probleme, chiar dacă au existat și momente mai puțin plăcute, așa cum s-a întâmplat în cazul ministrului propus la Educație, ironizat de parlamentarii opoziției pentru că face frecvent greșeli în exprimare.

UPDATE 11:10 Întâlnire de urgenţă PNL-UDMR- Minorităţi. Liberalii vor să atragă şi alte voturi împotriva Cabinetului Dăncilă. Întâlnirea are loc în condițiile în care UDMR a făcut declarații critice la adresa programului de guvernare și încă nu a anunțat cum votează.

UPDATE 11:00 Deși audierile curg pe bandă rulantă, există un decalaj în program și nu este sigur că se vor termina în timp util pentru ca votul în plen să aibă loc la ora prevăzută, 15:00.

UPDATE 10:50 Și Carmen Dan a primit aviz favorabil pentru Ministerul de Interne. Este deja al optulea ministru avizat, după ce și Ana Birchall, vicepremier pentru parteneriatele strategice, a fost audiată și a primit voturile de încuviințare din partea parlamentarilor. De asemenea, ministrul propus pentru preluarea portofoliului Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Trif a fost validat cu 38 voturi pentru şi 13 împotrivă.

UPDATE 10:30 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate a Parlamentului. Oprea a fost validat cu 32 voturi pentru, 13 împotrivă şi nicio abţinere.

UPDATE 9.47 Ștefan Radu Oprea, propus ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, audiat în comisia de specialitate.

UPDATE 9.40 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 14 voturi „pentru” şi 8 „împotrivă”.

UPDATE 9.37 Anton Anton, propus la Ministerul Energiei, a primit aviz favorabil. Au fost înregistrate 44 voturi „pentru” și 13 „împotrivă”.

UPDATE 9.15 Victor Negrescu, propus ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 18 voturi ”pentru” şi 10 voturi ”împotrivă”.

UPDATE 9.00 Teodor Meleșcanu este audiat la această oră în comisia de specialitate din Parlament pentru portofoliul Afacerilor Externe.

UPDATE 8.52 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Fonduri Europene, Rovana Plumb, a primit aviz favorabil. Membrii celor două comisii au avizat cu 18 voturi pentru, 11 împotrivă şi nicio abţinere.

UPDATE 8.50 Dănuț Andrușcă a fost validat în Comisia Economică, cu 42 de voturi pentru şi 18 împotrivă. A început audierea lui Anton Anton, propus la Ministerul Energiei.

UPDATE 7.50 Primii care au intrat la audieri, la ora 08:00, sunt Dănuț Andrușcă, ministrul propus pentru Economie și Rovana Plumb, cea care ar urma să revină în Guvern la portofoliul Fondurilor Europene.

Miniştrii propuşi pentru Cabinetul Viorica Dăncilă sunt audiați, luni, în comisiile parlamentare de specialitate, iar plenul se va întruni, în sesiune extraordinară, pentru votul de învestitură a noului Guvern.

În cursul dimineţii, începând cu ora 8,00 şi până la ora 14,00, au loc audierile în comisiile parlamentare ale miniştrilor propuşi, iar plenul reunit se va întruni de la ora 15,00, conform programului stabilit de Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

În şedinţa Parlamentului, prim-ministrul desemnat Viorica Dăncilă urmează să prezinte programul de guvernare şi lista membrilor Guvernului. În continuare vor avea loc dezbateri şi apoi se va vota.

Votul va fi secret cu bile. Acordarea încrederii Guvernului se hotărăşte cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, potrivit regulamentului, fiind necesare 233 de voturi favorabile.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban a anunţat că liberalii vor vota împotriva învestirii noului Guvern, iar miniştrilor propuşi să facă parte din Cabinetul Dăncilă „le vor face viaţa grea” la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, cu întrebări pe subiecte extrase din promisiunile electorale.

USR a anunţat, de asemenea, că parlamentarii săi vor vota împotriva învestirii Guvernului Dăncilă, susţinând că acesta este compus din oameni slab pregătiţi şi cu probleme de integritate.

Şi liderii PMP au criticat programul de guvernare şi lista miniştrilor propuşi

Parlamentarii UDMR se reuni luni, înaintea şedinţei comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru votul de învestitură a noului Guvern, pentru a stabili cum vor vota. Marţea trecută, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după o întâlnire cu liderul PSD Liviu Dragnea şi premierul desemnat, Viorica Dăncilă, că Uniunea va aştepta programul de guvernare şi lista Cabinetului pentru a decide în acest sens.

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a precizat, după întâlnirea de marţi cu preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul desemnat Viorica Dăncilă, că la învestirea noului Guvern votul acestor deputaţi nu va fi compact.

Premierul desemnat Viorica Dăncilă a prezentat vineri lista cu candidaţii propuşi pentru noul Guvern.

Cabinetul Dăncilă va avea patru vicepremieri – Paul Stănescu (PSD), Ana Birchall (PSD), Graţiela Gavrilescu (ALDE) şi Viorel Ştefan (PSD).

Nominalizările pentru portofoliile Guvernului condus de Viorica Dăncilă sunt:

  • Paul Stănescu – viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
  • Graţiela Leocardia Gavrilescu – viceprim-ministru, ministrul Mediului
  • Viorel Ştefan – viceprim-ministru fără portofoliu
  • Ana Birchall – viceprim-ministru pentru Implementarea parteneriatelor strategice ale României
  • Carmen Dan – ministrul Afacerilor Interne
  • Teodor Meleşcanu – ministrul Afacerilor Externe
  • Mihai Fifor – ministrul Apărării Naţionale
  • Eugen Orlando Teodorovici – ministrul Finanţelor Publice
  • Tudorel Toader – ministrul Justiţiei
  • Petre Daea – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
  • Valentin Popa – ministrul Educaţiei Naţionale
  • Lia – Olguţa Vasilescu – ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale
  • Dănuţ Andruşca – ministrul Economiei
  • Anton Anton – ministrul Energiei
  • Lucian Şova – ministrul Transporturilor
  • Rovana Plumb – ministrul Fondurilor Europene
  • Ştefan Radu Oprea – ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
  • Sorina Pintea – ministrul Sănătăţii
  • George Ivaşcu – ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale
  • Ioan Deneş – ministrul Apelor şi Pădurilor
  • Nicolae Burnete – ministrul Cercetării şi Inovării
  • Bogdan Cojocaru – ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
  • Ioana Bran – ministrul Tineretului şi Sportului
  • Bogdan Gheorghe Trif – ministrul Turismului
  • Natalia Intotero – ministrul pentru Românii de pretutindeni
  • Viorel Ilie – ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul
  • Victor Negrescu – ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Politic

To Top