Connect with us
Truc pentru un cozonac bun, ca la mama acasă. Ce trebuie să faci ca să-ți iasă perfect

Rețete

Truc pentru cel mai bun cozonac de Crăciun. Ce trebuie să faci ca să-ți iasă perfect

Truc pentru cel mai bun cozonac de Crăciun. Ce trebuie să faci ca să-ți iasă perfect

Cozonacul este cea mai des întâlnită delicatesă de pe masa de sărbătoare. De Crăciun, acest preparat este nelipsit și creează nu doar bucurie pentru papilele gustative, ci și o atmosferă de neegalat, grație mirosului îmbietor pe care îl emană în toată casa. Cozonacul tradițional nu este doar un preparat, este o experiență culinară. Înseamnă bucurie, belșug și o întoarcere în timp, la anii copilăriei.

Truc pentru un cozonac ca la mama acasă

Pe Internet circulă multe rețete de cozonac, însă dintre toate, cea mai bună este cea pe care o făceau bunicile noastre, folosind rețete vechi, preluate ulterior de mamele noastre. Celebra expresie: ca la mama acasă, se aplică și pentru cozonac. Iată ce trebuie să aveți în vedere ca să vă iasă perfect!

Pentru aluat aveți nevoie de: 1kg faină, un praf de copt, 500 ml de apă, patru ouă, 250 de grame zahăr, 50 gr. unt, 50 ml ulei, 50 gr. drojdie proaspătă, coaja de la o lămâie și un praf de copt.

Pentru umplutură aveți nevoie de: 3 linguri de cacao, o fiolă cu esență de rom, 250 de grame de nucă măcinată, 100 de grame de stafide, 150 de grame de zahăr și patru albușuri.

Înainte de orice, pentru ca aluatul să fie pufos, cerneți făina de trei ori. Este foarte important să respectați această recomandare, dacă vreți ca rezultatul să fie un cozonac pufos și gustos.

Cea mai bună rețetă de cozonac pentru Crăciun

Cum prepari cozonacul pentru Crăciun. Într-un vas, laptele se încălzește cu zahărul și apoi se lasă la răcit, apoi din drojdie se pregătește maia. Drojdia se topește cu o linguriță de zahăr, se adaugă două linguri de făină + două sau trei linguri de lapte. Amestecul se lasă la crescut în mijlocul movilei de făină. Așteptați să se dubleze volumul, apoi adăugați toată cantitatea de lapte și patru gălbenușuri frecate. Frământați jumătate de oră, apoi lăsați la dospit 40 de minute.

După ce s-a scurs timpul, împărțiți aluatul în patru bucăți egale. Fiecare bucată se întinde pe masă și este umplută după preferință cu: cacao, stafide, nucă.

Faceți patru suluri și împletiți-le două câte două. Așezați-le în tava tapetată cu hârtie de copt, apoi le ungeți cu un amestec dintr-un gălbenuș de ou și o lingură de lapte.

Lăsați la crescut până când observați că și-a dublat volumul, apoi băgați la cuptor pentru 45 de minute.

Rezultatul va fi un deliciu pentru întreaga familie, la masa de Crăciun. Poftă bună!

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

1 Comment

1 Comment

  1. Paun M

    2022-01-10T12:31:01+02:00 at 12:31

    Praf de copt???🤔..e praf..cine a scris reteta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Rețete

To Top