Connect with us
8 aprilie, Ziua internațională a romilor

Social

8 aprilie, Ziua internațională a romilor

Astăzi este ziua internațională a romilor și atrage atenția asupra problemelor de discriminare întâlnite de-a lungul anilor.

8 aprilie, Ziua internațională a romilor

Pentru cine nu știa, astăzi este ziua romilor la nivel internațional. Scopul înființării acestei sărbători mondiale este ca problemele legate de discriminare să fie în atenția tuturor. Astfel a fost menționat pe site-ul Centrul european pentru drepturile romilor – http://www.errc.org/

Ideea stabilirii unei zile internaționale a venit la Congresul internațional al romilor de pretutindeni din 1971 – Londra. Toate statele din Europa de Est, inclusiv țara noastră, au notat în calendar data de 8 aprilie încă din anul 1990, conform www.mae.ro.

În anul 1971 au fost stabilite simbolurile acestei etnii. Acestea sunt steagul internațional al romilor, imnul internațional al romilor „Gelem, gelem” și roata cu spițe numită „chakra.” Steagul este format din culoarea verde în partea de jos și albastru în partea de sus.

Verdele semnifică un câmp înverzit, iar albastrul, cerul senin. În mijlocul steagului există o roată care semnifică soarta și nomadismul tradițional. Totul se află într-o directă relație cu spațiul de origine al Indiei, conform  http://artoteca.ro.

8 aprilie, Ziua internațională a romilor

Începând cu acest an au avut loc o serie de congrese mondiale ale romilor. Scopurile sunt: standardizarea limbii romani, obținerea de compensații pentru suferințele din al Doilea Război Mondial, îmbunătățirea situației educaționale, păstrarea culturii si limbii romani, dar și revendicarea drepturilor civile.

Mai mult, până în acest moment romii din spațiul european au avut realizări impresionante in domeniul angajamentului față de cauza comună și activismului. Au luptat cu succes și pentru reducerea discriminării în multiple comunități europene, conform https://www.coe.int/.

În țara noastră, pe data de 8 aprilie se sărbătorește „Etnia romilor din România” ca urmare a adoptării Legii 66/2006 de către Parlamentul României și publicării în Monitorul Oficial. Legea prevede ca în fiecare an pe această dată să se sărbătorească etnia romă. De asemenea, să se organizeze manifestări publice și acțiuni social-culturale la nivelul organizației publice locale și centrale.

Mai mult de atât, legea a inclus și ca televiziunile și canalele radio să includă în programe mențiuni ale evenimentului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top