Connect with us
Boboteaza 2021. Sărbătoarea extrem de importantă pentru creștinătate

Spiritualitate

Boboteaza 2021. Sărbătoare mare atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru catolici

Boboteaza este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși. Botezul Domnului este o sărbătoare cu dată fixă, marcată pe 6 ianuarie 2020 care încheie seria sărbătorilor de iarnă. Botezul Mântuitorului în Iordan poartă și denumirea de „Epifanie” sau „Teofanie”, termeni care provin din limba greacă și înseamnă „arătare”, sau „descoperire”.

Când este Boboteaza sau Botezul Domnului

Pe 6 ianuarie sărbătorim Botezul Domnului, cunoscut în popor sub denumirea de Bobotează.
Sărbătoarea Bobotezei este amintită din secolul al II-lea, la Sfântul Clement Alexandrinul. În primele secole, Boboteaza era sărbătorită împreună cu Nașterea Domnului, pe 6 ianuarie. Din secolul al IV-lea, cele două sărbători au fost despărțite. 25 decembrie a fost data stabilită pentru prăznuirea Nașterii Domnului, iar 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.

Boboteaza este o manifestare a celor trei elemente ale Treimii: Fiul este botezat în Iordan de către Ioan, Sfântul Duh se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatăl din cer îl declară ca fiind Fiul Său.

În momentul în care Hristos a fost botezat, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel și a stat peste El, iar Tatăl a mărturisit:

„Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” (Matei 3, 17). În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Hristos n-a ajuns cunoscut tuturor când S-a născut, ci când S-a botezat”.

Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. De obicei în ziua de 6 ianuarie este frig în România, motiv pentru care a luat naștere expresia – gerul Bobotezei.

Pe 6 ianuarie, catolocii sărbătoresc Epifania, care simbolizează anunţarea naşterii lui Hristos regilor magi, care i-au adus daruri, aur, smirnă şi tămâie.

Sfințirea apelor de Bobotează

În ziua de Bobotează se sfințesc apele. În bisericile ortodoxe, preoții fac agheasmă, cu care botează oamenii, casele, animalele și gospodăriile.

Creștinii ortodocși pot lua pe nemâncate din Agheasma Mare, în perioada 5 ianuarie – 14 ianuarie și la recomandarea duhovnicului.

În localitățile așezate pe malul unui râu, pe malul Dunării sau pe țărmul mării, se obișnuiește că preotul să arunce o cruce de lemn în apa rece, uneori chiar înghețată. Conform tradiției, cel care aduce crucea la mal va fi sănătos tot anul.

De Bobotează se mănâncă grâu fiert, piftie și se bea vin roșu.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top