Connect with us
Calendar ortodox 3 ianuarie 2021. Cine a fost Sfântul care vorbea direct cu îngerul Domnului

Spiritualitate

Calendar ortodox 3 ianuarie 2021. Cine a fost Sfântul care vorbea direct cu îngerul Domnului

Calendar ortodox 3 ianuarie 2021. Care sunt sfinții pomeniți în a treia zi din an. Conform calendarului, în fiecare an, pe 3 ianuarie sunt sărbătoriți Sfântul Proroc Maleahi și Sfântul Mucenic Gordie. Tot astăzi se face pomenirea Cuviosului Petru Stegaru și a descoperirii moaștelor Sfântului Efrem cel Nou.

Calendar ortodox 3 ianuarie 2021. Cine a fost Sfântul Proroc Maleahi

Pe 3 ianuarie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Proroc Maleahi despre care se știe că a făcut parte din semintia lui Levi. A trăit cu patru sute de ani înainte de întruparea Domnului și a profețit în timpul lui Ezdra.

Cartea profetului Maleahi redă mustrările adresate de Dumnezeu lui Israel prin el și profeția despre Mesia, îndemnând poporul la pocăință. Vremea lui Maleahi a fost una de decădere a cinstirii lui Dumnezeu.

Calendar ortodox 2 ianuarie 2021

Maleahi înseamnă înger. A primit acest nume pentru că vorbea față în față cu îngerul Domnului.

Prorocul Maleahi este persoana care a vestit pregătirea venirii lui Mesia printr-un Înaintemergator al Domnului, care va fi Ioan Botezătorul.

„Iată, Eu trimit pe îngerul Meu și va găti calea înaintea feței Mele și va veni îndată în templul Său Domnul pe Care Îl căutați și Îngerul legământului pe Care voi Îl doriți” (Maleahi 3, 1).

Troparul Sfântului Prooroc Maleahi

Glasul 2
Pomenirea proorocului Tău Maleahi prăznuind, Doamne, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Prooroc Maleahi

Glasul 3
Mare Proorocule Maleahi, plin fiind de înţelepciunea Dumnezeiască, cea mai presus de înţelepciune, ai arătat, ca un prooroc, că Cel Ce din veac este Înţelepciunea lui Dumnezeu, are să petreacă cu toţi cei de jos. Pentru aceasta te cinstim, săvârşind cu credinţă Dumnezeiasca ta pomenire.

Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Gordie

Sfântul Mucenic Gordie a trăit în vremea lui Licinius al Romei (308-324). Din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor, Gordie a renunțat să mai fie ostaș și s-a retras în munți.

S-a întors în cetate în ziua prăznuirii lui Marte, zeul războiului, ca să-L mărturisească pe Hristos. Nevoind să lepede credința în Hristos, din porunca împăratului, i s-a tăiat capul.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top