Connect with us
Calendar ortodox 17 octombrie 2020. Ce sfinți mari sunt prăznuiți sâmbătă

Spiritualitate

Calendar ortodox 17 octombrie 2020. Ce sfinți mari sunt prăznuiți sâmbătă

Calendar ortodox 17 octombrie 2020. Ziua de sămbătă este importantă pentru români, pentru că sunt prăznuiți doi sfinți importanți, care au adus un aport important religiei noastre. Este vorba despre Sfântul Proroc Osea și Sfântul Andrei Criteanul. Ambii au avut o poveste de viață interesantă, o existență fără de păcat și niciodată nu au renunțat la iubirea față de Dumnezeu.

Sărbătoare mare la 17 octombrie

Sfântul Andrei Criteanul s-a născut în Damasc, în jurul anului 660. Acesta a avut o poveste de viață specială. Până la vârsta de 7 ani, Sfântul nu a vorbit deloc. Într-o duminică, după ce a primit Sfântă Împărtășanie, a început să vorbească cu o abilitate nemaîntâlnită.

La vârstă de 15 ani, merge la Ierusalim și devine călugăr la Biserică Sfântului Mormânt. După numai câțiva ani, devine secretar al patriarhului de Ierusalim. El a avut „un loc de bază în istoria literaturii grecești din perioada bizantină”, el fiind cel care a alcătuit pentru prima dată un canon.

Cel de-al doilea sfânt sărbătorit sâmbătă este Sfântul Proroc Osea. A prorocit cu opt sute de ani înainte de Naşterea lui Hristos, pe când evreii din Samaria au fost luaţi în robia asiriană. El a vestit sfârşitul şi desfiinţarea jertfelor Vechiului Testament.

Este primul proroc care prezintă legământul dintre Dumnezeu şi poporul Său ca pe legătura de dragoste dintre bărbat şi femeie. Tot el a vestit pieirea Samariei și a lui Israel din cauza păcatelor și a scris numeroase cărți.

Troparul Sfântului Cuvios Mucenic Andrei Criteanul, glasul al 4-lea:

Pustniceşte mai înainte pedepsindu-te în munte, taberele vrăjmaşilor cele netrupeşti le-ai pierdut cu arma Crucii, întru tot fericite; şi iarăşi spre chinuire bărbăteşte te-ai îmbră­cat, ucigând pe Copronim cu sabia credinţei. Pentru amân­două acestea te-ai încununat de la Dumnezeu, Preacuvioase Părinte Andrei, pururea lăudate.

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Spiritualitate

To Top