Connect with us

Spiritualitate

Calendar ortodox 18 mai 2021. La mulți ani tuturor sărbătoriților!

La data de 18 mai 2021 sunt sărbătoriți mai mulți sfinți, conform calendarului ortodox. Biserica Ortodoxă îi pomenește pe sfinţii mucenici Petru, Dionisie (Denisa), Andrei, Pavel şi Hristina (Cristina) fecioara! Dacă porți numele vreunuia dintre Sfinți, la mulți ani!

Sărbătoriții de pe 18 mai

Sfântul Petru era din oraşul ce se cheamă Lampsac. Adunându-se la Dacno, domnul cetăţii evridinilor, a silit pe sfântul Petru ca să jertfească Afroditei, şi nevrând acesta să se supună, ci mărturisind pe Hristos Dumnezeu, au decis să îl ucidă și să îl supună celor mai grele chinuri. Astfel, i-au zdrobit tot trupul cu legături, cu lemne şi cu roți, până când l-au lăsat fără suflare. Pentru că a decis să moară și nu a renunțat la numele Lui, a luat de la Dumnezeu cununa nevoinţei.

Pavel şi Andrei erau de loc din Mesopotamia, şi fiind ostaşi sub zisul Dacno, s-au dus la Atena cu el. Şi fiind prinşi acolo Dionisie şi Hristina, Pavel şi Andrei i-au luat asupra lor să-i păzească, dar mai apoi ei au poftit pe sfânta Hristina, care era fecioară şi frumoasă şi în vârstă de nuntă, ca să se împreune cu dânşii spre păcat.

Ea nu s-a lăsat deloc influențată și, în loc să o silească, ei şi-au schimbat gândul datorită învăţăturilor ei, şi au crezut în Hristos după ce au ascultat de ea. Pentru aceasta Pavel, Andrei şi Dionisie au fost ucişi şi îngropaţi de mulţimea pietrelor azvirlite asupra lor. Sfânta Hristina a încercat să-i salveze, dar i s-a tăiat capul.

Sfântul Teodot, 18 mai

Tot la data de 18 mai este sărbătorit și Sfântul Teodot, care a fost hangiu în timpul domniei împăratului Diocletian. El îi adăpostea în han pe creştinii prigoniţi și îi ajuta cu tot ce aveau nevoie pentru a supraviețui.

Când șapte fecioare au fost torturate pentru credinţa lor în Hristos, una dintre ele i s-au arătat în vis și l-a rugat să le scoată trupurile din lac şi să le îngroape. Așa a și făcut, cu ajutorul unui însoțitor care, ulterior, l-a pârât păgânilor. După ce a fost supus la mai multe chinuri, a primit mucenicia prin tăierea capului.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top