Connect with us
Calendar ortodox 21 ianuarie 2021. Cine a fost Sfântul Maxim Mărturisitorul

Spiritualitate

Calendar ortodox 21 ianuarie 2021. Cine a fost Sfântul Maxim Mărturisitorul

Calendar ortodox 21 ianuarie 2021. Cine a fost Sfântul Maxim Mărturisitorul, cel care astăzi este pomenit în Calendarul Creștin Ortodox. Toți creștinii ortodocși ar trebui să cunoască viața acestui Sfânt și minunile pe care el le-a făcut.

Calendar ortodox 21 ianuarie 2021

Joi, 21 ianuarie 2021, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Maxim Mărturisitorul. S-a născut în anul 580, în Constantinopol, într-o familie nobilă. A intrat în monahism în mănăstirea Chrysopolis.

Misiunea principală a Sfântului Maxim Mărturisitorul a fost apărarea dreptei credințe împotriva monotelismului. Adepții monotelismului susțineau că în Hristos nu a existat decât o singură voință și o singură lucrare: cea dumnezeiască.

Calendar ortodox 20 ianuarie 2021

Imparatul Heraclius (610-641), fiind preocupat de campania impotriva persilor si ofensiva pentru recucerirea provinciilor pierdute in timpul domniei regelui Chosroe II, accepta sa se afirme ca in Hristos exista o singura lucrare.

Împreună cu Papa Martin, Sfântul Maxim Mărturisitorul reușește să condamne monotelismul. Ambii sunt arestați și trimiși în exil. Papa Martin moare în urma chinurilor la care a fost supus în temniță, iar Sfântul Maxim, adus în Constantinopol în anul 662, după exilul petrecut în 655, primește pedeapsa de a i se tăia limba și mâna dreaptă.

La scurt timp, Sfântul Maxim Mărturisitorul a murit, chiar în cursul aceluiași an, și a fost îngropat în Mănăstirea „Sfântul Arsenie“.

Troparul Sfântului Maxim Mărturisitorul

Indreptatorule al Ortodoxiei, invatatorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu si al curatiei, si luminatorule al lumii, podoaba calugarilor cea de Dumnezeu insuflata, Maxim, intelepte, cu invatataturile tale pe toti i-ai luminat. Alauta duhovniceasca, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Alți sfinți pomeniți pe 21 ianuarie 2021

Pe 21 ianuarie, pe lângă Sfântul Maxim Mărturisitorul, se face pomenirea Icoanei Maicii Domnului “Injunghiata” – Esphagmeni, Icoanei Maicii Domnului „Mangaietoarea” – Paramythia, Sfantului Mucenic Neofit, Sfantului Cuvios Zosim, episcopul Siracuzei (Sicilia).

Creștinii ortodocși aprind o lumânare pentru pătimirea Sfintilor Mucenici Evghenie, Valerian, Candid si Achila, pentru SfantulCuvios Neofit, Sfânta Irina, Sfânta Mucenite Agni și cei patru Sfinți Mucenici din Tir.

Continue Reading
You may also like...

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top