Connect with us
Calendar ortodox 24 decembrie 2020. Ce sfântă este sărbătorită chiar în ziua de Ajun

Spiritualitate

Calendar ortodox 24 decembrie 2020. Ce sfântă este sărbătorită chiar în ziua de Ajun

Data de 24 decembrie reprezintă Ajunul Crăciunului, ziua în care este prevestită Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. Tot în această zi, este sărbătorită Sfânta Eugenia, al cărei nume îl poartă mai mulți români. Află care a fost viața ei, dar și mai multe detalii despre ziua de Ajun.

Calendar ortodox 24 decembrie 2020. Sfânta Eugenia, sărbătorită de Ajun

Tatăl Muceniţei Eugenia, Filip, a fost guvernatorul Egiptului în vremea împăratului Comod şi o avea de soţie pe Claudia şi încă doi fii, Avit şi Serghie. El îi ura pe evrei și era mai bun cu creștinii, însă era păgân, deoarece așa impunea legea de pe atunci. El o educa pe Eugenia în legile păgânsimului, iar aceasta era foarte inteligentă, deoarece reținea rapid tot ce auzea.

Pe lângă frumusețea trupească, ea avea și un suflet extrem de bun și era cuminte şi ascultătoare. După ce a ajuns în posesia unor scrieri sfinte, a aflat despre unicul Dumnezeu. Dorind să afle mai multe despre el, s-a retras din cetate. Ea a primit sfântul botez, s-a tuns şi s-a îmbrăcat bărăbăteşte şi a intrat la mănăstire.

Atât de bună și iubitoare de Dumnezeu era, încât a fost numită stareț. Imediat după ce a aflat de faptele fiicei sale, tatăl Sfintei Eugenia s-a botezat în credinţa creştină. La scurt timp, cei doi au murit împreună, fiind uciși în timpul prigoanei dezlănţuite de împăratul roman Galeriu.

Seara de Ajun este unul dintre cele mai emoționante momente ale anului. Pe 24 decembrie, gospodinele pun la punct ultimele detalii pentru masa de Crăciun, se pregătesc cadourile și toată familia îl așteaptă pe Moș Crăciun.

În casele unde predomină iubirea, înțelegerea și gândurile bune, răsună colindele și voia bună.
Despre Moș Ajun se spune că ar fi fost frate geamăn cu moș Crăciun, deoarece seamănă între ei ca două picături de apă.

De asemenea, se știe despre moș Ajun că ar fi fost ultimul dintre apostoli. Se spune că Fecioara Maria i-ar fi cerut lui ajutor să nască pe 24 decembrie, însă el era mult prea sărac, motiv pentru care a trimis-o la fratele lui mai bogat, Moș Crăciun.

Troparul Sfintei Cuvioase Muceniţe Eugenia, glasul al 4-lea:

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Eugenia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top