Connect with us
Calendar ortodox 25 ianuarie 2021. Cine a fost Sfântul Grigorie de Nazianz

Spiritualitate

Calendar ortodox 25 ianuarie 2021. Cine a fost Sfântul Grigorie de Nazianz

Calendarul ortodox din 25 ianuarie 2021 vorbește despre Sfântul Grigorie de Nazianz. În prima zi din această săptămână este pomenit acest Sfânt care s-a născut într-o familie aristocratică la Arianz, în partea de sud-vest a Capadociei, în vecinătatea cetății Nazianz.

Calendar ortodox 25 ianuarie 2021

Viața și minunile Sfântului Grigorie de Nazianz. Tatăl său a fost convertit la creștinism de soția sa Nona și a ajuns mai târziu episcop de Nazianz. Sfântul Grigorie a studiat în Cezareea Capadociei, în Cezareea Palestinei și în școala Alexandriei Egiptului. Și-a completat studiile la Atena, unde a stat 10 ani.

Se spune că în timpul studiilor s-a împrietenit cu Sfântul Vasile cel Mare. În jurul anului 357 părăsește Atena și revine acasă.

Calendar ortodox 24 ianuarie 2021

Sfântul Grigorie de Nazianz a primit taina Sfântului Botez și invitația Sfântului Vasile de a-l vizita la mănăstirea pe care el o înființase pe malul râului Iris în Pont. Ajunge la această mănăstire și stă o perioadă destul de lungă. În timpul șederi sale aici, îl ajută pe Sfântul Vasile la redactarea Filocaliei.

Se reîntoarce acasă pentru a-l sprijini pe tatăl său în activitatea sa pastorală. Ajuns acasă, este hirotonit preot de către tatăl său, împotriva voinței sale, probabil la sărbătorile Crăciunului din anul 361.

Dupa hirotonire, Sfântul Grigorie de Nazianz se retrage în singurătate, timp în care scrie „Apologeticus“, o lucrare în care vorbește despre greutățile preoției și motivele pentru care s-a ferit să o primească.

Sfântul Grigorie de Nazianz – episcop de Constantinopol

În anul 380, împăratul Teodosie l-a ales pe Sfântul Grigorie de Nazianz episcop de Constantinopol. Din cauza constestarilor cu privire la alegerea sa, Sfântul se retrage în Capadocia, la Nazianz. În anul 383 l-a hirotonit pe Eulalius episcop și s-a retras în Arianz. Aici și-a petrecut ultimii ani în meditație.

Sfântul Grigorie de Nazianz a trecut la cele veșnice în 389-390.

Troparul Sfântului Grigorie de Nazianz

Fluierul cel pastoresc al Teologiei tale a biruit trambitele ritorilor; ca tie, celui ce ai incercat adancurile Duhului, ti s-au adaugat si frumusetile Cuvantului. Ci roaga pe Hristos Dumnezeu, parinte Grigorie, sa mantuiasca sufletele noastre.

Continue Reading
You may also like...

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top