Spiritualitate
Calendar ortodox 26 ianuarie 2021. Ce sfânt mare sărbătorim marți
Calendar ortodox 26 ianuarie 2021. Marți este zi de mare sărbătoare pentru toți credincioșii, deoarece în această zi îl pomenim pe Sfântul Iosif cel Milostiv. Acesta a fost un exemplu de credință și milostenie, iar toată viața lui a trăit fără a încălca voia lui Dumnezeu.
Sfântul Iosif cel Milostiv, 26 ianuarie
Sfântul Iosif cel Milostiv a fost unul dintre cei mai mari Sfinți. El s-a născut în Basarabia de azi, iar numele pe care l-a primit la sfântul botez a fost de Ioan. Tatăl său a fost preot, iar mama o femeie extrem de credincioasă. Părinții lui l-au crescut frumos și a fost mereu înconjurat de credință și bunătate, motiv pentru care a devenit și el un om atât de bun.
Când încă era un copil, Iosif a rămas orfan de tată, iar mama lui a ajuns la mănăstire. Astfel, Iosif a fost luat în grijă de un unchi și ierodiaconul Teofilact şi dus la mănăstirea Frumoasa şi mai apoi la Mânăstirea Sfântul Spiridon din Iaşi.
Acolo era și un spital, unde Iosif a muncit foarte mult pentru a-i îngriji pe cei nevoiași.
A avut grijă de săraci, de orfani, de văduve şi a ajutat elevi. A dăruit tot ce a avut şi chiar se împrumuta pentru a nu rămâne dator faţă de săraci.
Se ruga mult, citea mult şi mânca puţin, dedicându-și tot timpul lui Dumnezeu și faptelor bune. A fost mitropolit al moldovei vreme de 27 de ani şi s-a mutat la ceruri la 26 ianuarie 1902, iar poporul îl numea drept Iosif cel Milostiv. A fost trecut în rândul sfinţilor în anul 2017.
La 26 ianuarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi:
- Sfântul Xenofont, soţia sa, Maria şi fiii lor Arcadie şi Ioan
- Sfântul Cuvios Simeon cel Batran;
- Sfântul Cuvios Amona;
- Sfinţii Mucenici Anania, preotul, Petru, temnicerul şi alţi şapte ostaşi;
- Sfântul Cuvios Gavriil şi doi mucenici din Frigia.
Rugăciunea zilei de 26 ianuarie
Rugăciunea zilei de marți este una dintre cele mai puternice, pe care o putem rosti ori de câte ori simțim nevoia să comunicăm cu Dumnezeu. Rugăciunea aceasta se spune că face minuni și gândurile noastre ajung la Cel de Sus atunci când sunt rostite cu milostenie și credință în suflet.
Doamne Dumnezeul meu, osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată. Şi ca să-mi dai acest dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Prorocule, care eşti mai mare decât toţi prorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El.
Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui. Întinde mâna aceea cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Prorocule, luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să ma duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu.
Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.