Spiritualitate
Calendar ortodox 26 februarie 2021. Ce ai voie să mănânci în zi cu harți
Este zi cu harți în Calendarul Ortodox din 26 februarie 2021. Termenul harți este folosit în Calendarul Ortodox ca să semnifice zilele de dezlegare sau suspendare totală a postului. În mod normal, în zilele obișnuite de vineri, credincioșii țin post – se abțin de la mâmncărurile de dulce, însă regula nu este valabilă și în zilele cu harți.
Nu se ține post astăzi
Vineri, 26 februarie 2021, creștinii ortodocși sunt scutiți de post întrucât este una dintre zilele cu harți din timpul anului bisericesc. Deși pică în zi de vineri, zi în care se postește în mod normal, de această dată, este dezlegare a postului.
Zilele cu „harți” se găsesc pe durata întregului an bisericesc: între Nașterea Domnului și Botezul Domnului, în săptămâna de după Învierea Domnului (Săptămâna Luminată), în săptămâna de după Pogorârea Duhului Sfânt, în prima săptămână a Triodului (după Duminica vameșului și a fariseului).
Aceste zile sunt rânduite fie pentru a marca bucuria unor sărbători precedente, fie pentru a-i întări pe credincioşii care se pregătesc să țină un post prelungit. Se pot consuma orice fel de alimente care, în timpul postului, sunt interzise: carne, lapte, brânză, ouă, pește etc.
Sfântul sărbătorit în Calendarul Ortodox din 26 februarie 2021
Biserica Ortodoxă îl cinstește anual pe 26 februarie, pe Sfântul Porfirie. A intrat în lumea credinței de tânăr, când la 25 de ani a plecat în pustiu și s-a dedicat rugăciunii.
După cinci ani de viețuire la o mănăstire din Egipt, Sfântul Porfirie a ajuns la Ierusalim. Acolo a fost hirotonit preot de către Pravliu, patriarhul Ierusalimului, si i s-a încredințat spre pază cinstitul lemn al făcătoarei de viață Cruci a lui Hristos.
De ce postim miercurea și vinerea
După un timp, Sfântului Porfirie i s-a arătat Dumnezeu care i-a spus următoarele:
„Dă-mi Mie visteria – adică lemnul Crucii – pe care am adus-o la tine, pentru că voiesc să te însoțesc cu o mireasă cu adevărat săracă, însă bună de obicei. Iar tu, luând-o pe ea, să o împodobești, ca să-și uite săracia cea dintâi”.
Se știe despre acest Sfânt că a distrus cele opt temple idolești vestite din Gaza: Soarelui, Venerei, lui Apolon, Proserpinei, Ghecavei, lui Ieron, Fortunii și lui Marnas.
În locul lor a ridicat un altar închinat zeilor și a construit o biserică. Sfântul Porfirie a trecut la cele veșnice în anul 420.