Connect with us

Spiritualitate

De ce postim miercurea și vinerea. Ce semnificație aparte au aceste două zile din săptămână

De ce se ține post în zilele de miercuri și de vineri? Unii creștini postesc și lunea, se roagă și se abțin de la mâncărurile de dulce. Totuși există câteva săptămâni speciale în cursul anului bisericesc în care zilele de miercuri şi vineri sunt exceptate de la post.

De ce postim miercurea și vinerea

Miercurea și vinerea sunt cunoscute ca fiind zile în care credincioșii țin post. Postul din ziua de miercuri reprezintă înfrânarea creştinilor de la bunurile de hrană, pentru că în ziua aceasta a fost trădat Mântuitorul de către Apostolul Iuda pentru doisprezece arginţi. Din această zi a început pregătirea Mântuitorului pentru Patima Sa cea de bunăvoie.

În același timp, postul din ziua de vineri este ziua în care Mântuitorul a îndurat patimile şi moartea pentru păcatele noastre. În acest fel, în ziua în care Hristos, Împăratul nostru, stă pe Cruce pentru păcatele noastre, noi nu putem să ne îmbuibăm de mâncăruri şi băuturi peste măsură, ci stăm în priveghere şi aşteptare, în post şi rugăciune.

Calendar ortodox 24 februarie 2021

Sunt credincioși care postesc și în zilele de luni și se roagă la Dumnezeu să îi ajute în rezolvarea problemelor. Totodată, postul din ziua de luni poate fi și un semn de mulțumire pentru grija Lui față de noi, oamenii.

Când nu se postește miercurea și vinerea

Nu se postește miercurea și vinerea când aceste zile sunt însemnate în calendarele noastre ca fiind zile cu „harţi”. Iată când nu se postește miercurea și vinerea:

În Săptămâna luminată (săptămâna Paștilor)

De la Nașterea Domnului până în ajunul Bobotezei

În săptămâna de după Rusalii (înainte de începutul postului de San-Petru)

În săptămâna întâi a Triodului (între Duminica Vameșului și a Fariseului și Duminica Fiului Risipitor).

În săptămâna Brânzei (înaintea lăsatului sec pentru Postul Paștelui); se dezleagă numai la lapte, ouă și brânză.

Nu se postește, de asemenea, în ziua Nașterii Domnului și cea a Bobotezei, când aceste sărbători cad miercuri sau vineri.

“Nu fi nesatios intru toata desfatarea si nu te apleca la mancaruri multe. Ca in mancarurile cele multe va fi durere si nesatiul va veni pana la ingretosare. Pentru nesatiu, multi au pierit; iar cel infranat isi va inmulti viata”, zice inteleptul Isus, fiul lui Sirah (37, 32-34).

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top