Connect with us
Calendar ortodox 30 iunie. Ce sfânt mare sărbătoresc creștinii

Spiritualitate

Calendar ortodox 30 iunie. Ce sfânt mare sărbătoresc creștinii

Data de 29 iunie reprezintă o zi de sărbătoare pentru credincioși. Această zi este marcată în calendar cu cruce roșie, fiind rememorat un mare sfânt. În fiecare an, credincioșii de pretutindeni îl sărbătoresc cu rugăciune pe  Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț, care și-a dedicat viața pentru a face voia lui Dumnezeu. Biserica Ortodoxă mai prăznuiește astăzi și Soborul Sfinţilor 12 Apostoli.

Calendar ortodox 30 iunie. Ce sfânt mare sărbătoresc creștinii

Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț a fost înzestrat de mic cu darul facerii de minuni. Încă de la o vârstă fragedă a urmat cuvântul Lui Dumnezeu şi a ajuns vestit povăţuitor de suflete, întemeind o obşte de monahi aleşi.

Potrivit tradiției, Sfântul Ghelasie avea doisprezece ucenici cu care împreună se ruga, postea sș săvârșea sfintele slujbe. Nu mânca decât sâmbăta și duminica, iar in celelalte zile se hrănea doar cu Sfintele Taine ale Domnului. Sfântul Ghelasie era atât părintele sihastrilor din Munții Râmeț, cât și al sătenilor din Țara Moților. Mulți din cei stăpâniți de duhurile necurate apelau la ajutorul sfântului și au primit vindecare prin rugăciunile sale.

A fost recunoscut pentru minunile sale, precum și pentru descoperirea unui izvor. Fiind cu ucenicii la adunat de fân, acestora li s-a făcut sete. Deîndată, acesta a început rugăciunea și un izvor s-a arătat lor. Acest izvor de apă rece se vede până în zilele noastre şi se cheamă Izvorul Cuviosului Ghelasie. Mulţi săteni iau apă din el pentru sănătate şi binecuvântare.

La trecerea sa la cele veșnice, trupul său a fost îngropat lângaă vechea biserică a Mănăstirii Râmeț. Cu timpul, locul acesta a devenit foarte cunoscut.

Moaştele sale au fost descoperite în anul 1925. Capul Sfântului Ghelasie a fost identificat după ce o femeie bolnavă de epilepsie s-a vindecat după ce s-a atins de el. Pe 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât canonizarea oficială a Sfântului Ghelasie şi trecerea numelui său în calendarul ortodox.

Rugăciune către Sfântul Ghelasie de la Râmeţ

Către tine, Sfinte părinte Ghelasie, înălţându-ne gândurile, cu umilinţă şi cu căldură ne rugăm: caută din înălţimea plină de slavă a cerului şi te milostiveşte de suferinţele, durerile, patimile, necazurile, amărăciunile şi strâmtorările noastre. Şi roagă pe Stăpânul şi Dumnezeul nostru cel ceresc, să ne ierte păcatele pe care, cu ştiinţă şi cu neştiinţă, le săvârşim neîncetat, că şi pentru puţina noastră dragoste faţă de El şi de aproapele nostru, rugându-L să fie pururea milostiv şi iertător şi să îndepărteze de la noi toată suferinţa şi durerea. Fii povăţuitorul şi călăuzitorul nostru pe cărările cele necunoscute ale vieţii, pentru că, urmând pilda credinţei şi a dragostei tale faţă de Hristos, să ne învrednicim de darurile Sale şi trecând din această viaţă să ne bucurăm împreună cu tine şi cu toţi cei bineplăcuţi din veac ai Domnului, de Împărăţia cea nesfârşită a cerurilor; că acolo, înconjuraţi de cetele îngereşti, să aducem mărire, şi cinste lui Dumnezeu cel în Treime închinat: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

 

 

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top