Connect with us
Calendar Ortodox 4 aprilie 2021. Prima zi de Paști pentru romano-catolici. Ortodocșii spun rugăciunea Sfintei Cruci

Spiritualitate

Calendar Ortodox 4 aprilie 2021. Prima zi de Paști pentru romano-catolici. Ortodocșii spun rugăciunea Sfintei Cruci

Calendar Ortodox 4 aprilie 2021. Pentru romano-catolici astăzi este prima zi de Paști, zi de mare sărbătoare, încărcată spiritual și emoțional. În noaptea de sâmbătă spre duminică are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale prin care se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat.

4 aprilie 2021 – Paștele Catolic

Peste un milion și jumătate de catolici și reformați din România sărbătoresc Paștele pe 4 aprilie 2021. Sărbătoarea Paștelui vine după trei zile sfinte – Joia Sfântă cu Cina Domnului, Vinerea Sfântă cu Patima și Moartea Domnului și Sâmbăta Sfântă – ziua tăcerii și a așteptării.

La recensământul din 2011, în România au fost înregistrate 18 religii și culte religioase. Predominantă este cea ortodoxă (16.307.004 din 20.121.641 de persoane), urmată de cea romano-catolică (870.774).

Marea majoritate a credincioșilor romano-catolici locuiesc în Harghita, Satu Mare, Covasna, Timiș, Mureș, Bihor, Bacău, Neamț.

În prezent, Biserica Romano-Catolică numără 1.026.429 credincioși, dintre care 587.033 sunt maghiari, 345.557 români, 36.040 germani, 11.580 slovaci, iar restul de altă naționalitate. Biserica dispune de 646 parohii și de circa 1.000 biserici și capele în care slujesc circa 800 preoți.

Calendar ortodox 4 aprilie 2021 – Duminica Sfintei Cruci

În timp ce catolicii sărbătoresc Paștele, Biserica Ortodoxă Română cinstește pe 4 aprilie 2021 Duminica Sfintei Cruci. Această sărbătoare se referă la Prăznuirea Crucii și este marcată în fiecare an în a treia duminică a Postului Paștelui.

Calendar Ortodox 2021. Când pică Paștele Ortodox în următorii ani

În Duminica Sfintei Cruci, preotul scoate Sfânta Cruce din altar și o pune pe un tetrapod spre închinare și sărutare. Semnul crucii pe care îl fac credincioșii semnifică rugăciunea către Hristos să-și îndrepte fața către ei, să-i întărească, să-i îndrume și să-i ajute să învingă egoismul care le inundă mintea și inima.

Această sărbătoare îi pregătește pe credincioși pentru amintirea Răstignirii din timpul Săptămânii Patimilor și pentru Învierea Domnului.

Rugăciunea Sfintei Cruci

Aprinde o lumânare și citește cu voce tare această rugăciune în Duminica Sfintei Cruci

„Preacinstita Cruce care sfințește vremea postului se vede acum căreia închinându-ne astăzi, să strigăm: Stăpâne Iubitorule de oameni, dă-ne cu ajutorul ei să trecem și cealaltă vreme a postului cu străpungere și să vedem și dătătoarele de viață Patimi, prin care ne-am izbăvit!” (Vinerea săptămânii a IV-a a Postului Mare, Utrenia, Sedealna a II-a).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top