Calendar ortodox 4 iunie 2020. Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel

03.06.2020
Calendar ortodox 4 iunie 2020. Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel

Calendar ortodox 4 iunie 2020. În această zi, Biserica îi cinstește pe cei patru Sfinți Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel. Aceștia au murit în timp ce îl slujeau pe Hristos, iar trupurile lor au fost de către creştini într-o criptă, numită „martirion”, din actuala localitate Niculițel – Tulcea, alături de trupurile altor martiri.

Calendar ortodox 4 iunie 2020. Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel

La 4 iunie sunt prăznuiți  cei patru sfinți care fac parte dintre cei 36 care au pătimit pentru Hristos pe pământul românesc, în străvechea cetate Noviodunum (Isaccea), din Dobrogea, pe la sfârşitul secolului al III-lea şi începutul celui de al IV-lea.

Deasupra criptei în care au fost așezați, creștinii au construit o biserică de piatră, unde preoții îi primeau pe credincioși la slujbe și le ofereau învățături. Cu timpul, acea biserică a fost distrusă de numeroasele bătălii care s-au desfășurat în acea zonă, la fel cum s-a întâmplat și cu marea cetate. Astfel, mormântul marilor Sfinți a fost acoperit de ruinele care au rămas în urmă.

Din fericire, moaștele au fost descoperit în toamna anului 1971, în urma unor ploi abundente care au scos la iveală cupola de piatră a criptei. În interiorul criptei se aflau moaştele celor patru Mucenici, unde apăreau și două mesaje: „Aici şi acolo sângele Martirilor” și „Martirii lui Hristos: Zotticos, Atalos, Camasis, Filippos”.

De asemenea, au fost găsite acolo și rămășițele altor doi sfinți, a căror identitate nu a fost recunoscută. Moaştele acestor sfinţi martiri au fost aşezate în patru racle de lemn şi depuse spre închinare în biserica Mănăstirii Cocoş, din comuna Niculițel, Tulcea, unde se păstrează şi astăzi.

Nu se ştie exact data morţii lor, nici locul unde au fost martirizaţi, însă unii cred că ar fi vorba de Gurile Dunării, în nordul Dobrogei de astăzi, unde erau exilaţi numeroşi creştini ai Imperiului Roman, care nu voiau să jertfească idolilor.

Troparul Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, Zotic, Atal, Camasie şi Filip, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au luat de la Tine, Dumnezeul nostru; că având tăria Ta, pe chinuitori au surpat; zdrobit-au şi ale diavolilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, Hristoase Dumnezeule, mântuieşte sufletele noastre.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *