Connect with us
Foarte multă lume folosește cuvântul bogdaproste, dar puțini știu ce înseamnă acest cuvânt folosit când se primește ceva de pomană.

Spiritualitate

Ce înseamnă bogdaproste. Semnificația acestui cuvânt

Bogdaproste este un cuvânt folosit de foarte multă lume, în special atunci când se primește ceva de pomană. Cu toate acestea nu foarte multă lume știe ce înseamnă, cu adevărat, acestă expresie.

Cuvântul este unul specific limbilor slave și are mai multe semnificații. Potrivit preoților, acesta poate însemna „Dumnezeu să(-ţi) ierte păcatele” , „Dumnezeu să-i ierte pe cei răposați”, „Să fie bine primit” sau „Să primească Dumnezeu”.

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), bogdaproste reprezintă un cuvânt de mulțumire adresat celui care dă ceva de pomană. Forma fonetică cel mai frecvent folosită este „bodaproste” sau „bădaproste”. În limba bulgară, se spune „Bogu da prosti”, adică „Dumnezeu să-i ierte (pe morții tăi), conform Wikipediei.

Bogdaproste – un semn al mulțumirii

În general, bogdaproste este folosit ca un semn de recunoștință adresată celui care dă de pomană și o rugăminte pentru mântuirea sufletelor celor decedați.

Cuvântul este însoțit de expresia „să fie primit”, pentru a aduce la cunoștință faptul că pomana adusă a fost bine primită. De pomană pot fi date mâncare, haine și uneori chiar și bani, potrivit vechilor datini creștine.

Citește și: Preotul Constantin Necula a spus dacă au sau nu voie femeile la menstruație în biserică

Citește și: Rugăciune făcătoare de minuni către Maica Domnului

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top