Connect with us
Ce să nu faci de Sfântul Ștefan. Lucruri interzise pe 27 decembrie

Spiritualitate

Ce să nu faci de Sfântul Ștefan. Lucruri interzise pe 27 decembrie

Sfântul Ștefan este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. În cea de-a treia zi de Crăciun, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan de la mic la mare și țin cont de mai multe tradiții în această zi sfântă. Vezi ce nu ai voie să faci azi pentru a nu fi urmărit de ghinion și ce superstiții trebuie să iei în calcul.

Superstiții de Sfântul Ștefan

Sfântul Ștefan este unul dintre cei mai mari sfinți. El a fost primul martir al Bisericii Ortodoxe și a făcut mereu voia lui Dumnezeu. El a fost martorul Învierii Domnului și Înălțării Sale la cer, dar și al Pogorârii Duhului Sfânt. Evreii îl doreau mort și l-au acuzat de blasfemie contra lui Moise și a lui Dumnezeu, motiv pentru care a fost judecat și omorât cu pietre.

Potrivit datelor de la Ministerul Afacerilor Interne, numele Sfântului Ştefan este purtat de aproximativ 422.000 de români, dintre care: 305.000 sunt bărbaţi; 117.000 femei. Numele său are o semnificație puternică și se spune că aduce noroc celor care îl poartă, însemnând „cunună”, cu care erau încoronați învingătorii.

În această zi, nu ducem lipsă de tradiții și obiceiuri pe care să le respectăm pentru a ne asigura că ne va merge bine până anul viitor. Astfel, trebuie să știm că în cea de-a treia zi de Crăciun nu avem voie să spălăm haine, să muncim sau coasem. În caz contrar, vei fi urmărit de ghinion.

Mai mult, nu uita de nașii tăi. De Sfântul Ștefan, toți finii merg în vizită la nași. Ei le duc cele mai bune preparate, prăjituri și petrec alături de ei. Se spune că nașii vor fi dezamăgiți dacă nu le calci pragul casei în această zi importantă.

În această zi nu ai voie să pleci în locuri îndepărtate și izolate sau să mergi în drumeții, pentru că riști să treci prin accidente grave.

Nu uita să dai de pomană pentru cei morți. Se spune că trebuie să dai de mâncare pentru cei care au plecat dintre noi și să le aprinzi o lumânare celor care au avut parte de un sfârșit tragic.

De altfel, nimeni nu are voie să poarte dușmănie pe cineva în această zi. Trebuie să te rogi la o icoană care îl înfățișează pe marele sfânt și chiar să dăruiești una apropiaților sau o candelă aprinsă. Roagă-te pentru sănătate, dar și pentru iertarea păcatelor sau pentru repararea relațiilor cu toți cei din jur.

În unele zone, azi se coc pâinile Sfântului Ștefan, care amintesc de pietrele cu care el a fost ucis. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, acestea se coc, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top