Cum a ajuns să fie Sfântul Dimitrie cel Nou ocrotitorul Bucureștiului

26.10.2020
Cum a ajuns să fie Sfântul Dimitrie cel Nou ocrotitorul Bucureștiului

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov este considerat Sfântul ocrotitor al Bucureștiului. S-a născut în secolul al XIII-lea, în satul Basarabovo din Bulgaria. A fost canonizat în anul 1955, iar moaștele lui au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din București, în secolul al XVIII-lea. Este prăznuit în fiecare an la data de 27 octombrie.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou – 27 octombrie

Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov este prăznuit în fiecare an pe data de 27 octombrie, la o zi după pomenirea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

A trăit în secolul al XIII-lea, în timpul “imperiului” vlaho-bulgar de la Tarnovo, întemeiat de frații Petru și Asan. S-a retras într-o peșteră, și nimeni nu știe cu exactitate când a trecut la cele veșnice.

După cum spune tradiția, înainte de a murit, Sfântul Dimitrie Basarabov s-a așezat singur între două lespezi de piatră, exact ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele râului Lom. De altfel, moaștele sale au rămas multă vreme sub ape, până într-o zi când o copilă care pătimea de duh necurat, a avut o revelație.

Se spune că fetei i s-a arătat Sfântul Dimitrie Basarabov, care i-ar fi spus:

“Dacă părinții tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui”.

Zis și făcut. Copila le-a transmis părinților mesajul de la Sfântul Dimitrie, iar ei au procedat întocmai. Au mers la locul indicat în vis, undeva lângă râul Lom și au găsit trupul neputrezit al sfântului, care stătea între două pietre mari.

Moaștele sfântului au fost așezate în biserica din Basarabi, până când, un domnitor al Țării Românești a plătit o sumă mari de bani pentru aducerea lor în București.

Din motive necunoscute, delegația nu a reușit să intre în oraș, întrucât caii au refuzat să înainteze. Astfel că, moaștele Sfântului Dimitrie au fost reașezate îm biserica din Basarabi, unde au stat până în timpul războiului ruso-turc.

Ulterior, la rugămintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedoromană, precum și a mitropolitului Grigorie II al țării Românești, le-a dăruit poporului român. Moaștele au fot așezate cu cinste, în iunie 1774, în actuala catedrală patriarhală din București.

Ocrotitorul Bucureștiului

Sfântul Cuvios Dimitrie a fost proclamat oficial Ocrotitorul oraşului Bucureşti de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793), iar din anul 1955, cultul său a fost generalizat în toată ţara.
Se crede  că inițial a fost păstor, pentru ca mai târziu să îmbrace haina monahală la o mănăstire situată nu departe de satul natal.

Moaștele sfântului au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din București în secolul al XVIII-lea. Biserica Ortodoxă Română și cea Bulgară îl prăznuiesc la data de 27 octombrie.