Connect with us
La ce trebuie să fii atent azi, de Sfântul Dimitrie cel Nou

Spiritualitate

La ce trebuie să fii atent azi, de Sfântul Dimitrie cel Nou

După rememorarea Sfântului Dumitru, de pe data de 26 octombrie, românii îl sărbătoresc azi pe Sfântul Dimitrie cel Nou, un alt sfânt important. Acesta a fost recunoscut pentru numeroasele minuni și vindecări pe care le-a săvârșit. Ca în cazul oricărei sărbători importante, și azi trebuie să fim atenți la ceea ce facem și să ținem cont de anumite tradiții și obiceiuri.

Tradiții de Sfântul Dimitrie cel Nou

Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov a fost un pustnic care a trăit la sud de Dunăre în secolul 13, conform surselor româneşti, sau în secolul 17, conform celor bulgăreşti. Acesta a fost un păstor din satul Basarabovo, care, mai apoi, a devenit monah. Acesta devine, ulterior, sfânt, după ce localnicii au susținut că în grota în care și-a desfășurat activitatea au avut loc mai multe minuni și vindecări surprinzătoare.

Moaştele acestuia au fost scoase spre cinstire în timpul epidemiilor de ciumă şi holeră din 1815 şi 1830 de către domnitorii Caragea şi Ghica. În 1955, Biserica a decis generalizarea cultului.

În ziua în care îl cinstim pe Sfântul Dimitrie cel Nou, patronul caselor, pe care le protejează de pagubă, de furtuni şi de furia animalelor sălbatice, precum și ocrotitorul Bucureștiului, trebuie să ținem cont de mai multe obiceiuri și tradiții. Astfel, nimeni nu trebuie să muncească, să spele, să facă efort, curățenie, să coase sau să taie. În plus, la fel ca de Sfântul Dumitru, nu este bine să folosești pieptănul azi.

Mai mult, nu trebuie să uităm nici azi de cei trecuți în neființă și de sufletele lor. Oamenii merg azi la cimitir, la mormântul celor dragi plecați din această lume, și împart bucate sfinţite la biserică.  În plus, se aprind câte zece lumânări la morminte. Tot azi se împart bătrânilor singuri și neajutorați fructe de sezon.

De Sfântul Dimitrie cel Nou, în cazul în care nu ai în familie un membru care să poarte acest nume, este bine ca la masă să fie aşezată icoana Cuviosului Dimitrie Basarabov. Acest obicei este aducător de armonie, sănătate, liniște sufletească şi spor în locuinţă.

Nici în această seară nu uităm de aprinderea focurilor în gospodărie, peste care sar copiii, aceștia fiind, mai apoi, protejați de cei doi sfinți importanți. În timp ce crengile de brad și cetina ard, un bătrân povestește despre cine au fost sfinții și ce minuni au făcut ei în timpul vieții.

Rugăciune către Sfântul Dimitrie cel Nou

“Cuvioase părinte, din pruncie faptelor celor bune urmând şi viaţă fără prihană prin muncă câştigând, vas ales te-ai arătat al Sfântului Duh şi de la El învrednicindu-te de harul minunilor ai întărit pe oameni în frica Domnului.

Iar acum cu strălucirea dumnezeieştilor raze luminându-te, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să lumineze ochii noştri cei sufleteşti, ca să nu ne poticnim întru întunericul păcatelor, Părinte Dimitrie”.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top