Connect with us
Calendar ortodox 27 octombrie 2020. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

Spiritualitate

Calendar ortodox 27 octombrie 2020. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 27 octombrie 2020. Este zi de mare sărbătoare, astăzi, pentru creștinii ortodocși. Se face pomenirea Sfântului Dimitrie Basarabov, considerat ocrotitorul Bucureștiului. Viața Sfântului Dimitrie Basarabov este redată în imagini pe racla care adăpostește sfintele sale moaște. Pe părțile laterale ale raclei sunt prezente opt scene din viața Sfântului Dimitrie, iar pe capacul raclei este redat chipul sau.

Calendar ortodox 27 octombrie 2020

Calendar ortodox 27 octombrie 2020. Sfântul Dumitru sau Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este sărbătorit la 26 octombrie atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic. O zi mai târziu, pe 27 octombrie, credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.
La început a fost păstor de vite în satul lui, apoi văzând că toate ale lumii sunt trecătoare, a ieşit din satul său şi s-a aşezat mai întâi într-o peşteră din apropierea acestuia, iar apoi s-a făcut monah la mănăstirea care era înăuntrul peşterii.

Prin ostenelile sale multe, postul, rugăciunea şi privegherile pe care le făcea, s-a învrednicit şi de darul facerii de minuni. Sfântul Dimitrie şi-a cunoscut şi vremea ieşirii sufletului din trup când, intrând în mijlocul a două pietre, şi-a dat prealuminatul său suflet în mâna lui Dumnezeu.

Moaştele sale au fost aşezate cu mare cinste în Catedrala Mitropolitană din Bucureşti în iulie 1774. În felul acesta, Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov a devenit ocrotitorul Bucureştilor şi al întregii Ţări Româneşti.

Racla cu moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov a fost scoasă în procesiune pe străzile Bucureștiului de mai multe ori. Astfel, în 1815, din porunca domnitorului Caragea, pentru a se pune capăt epidemiei de ciumă, în 1831, la cererea generalului Paul Kiseleff, în speranta opririi epidemiei de holeră, și în 1827, în timpul lui Grigore Ghica, pentru ploaie.

Generalizarea cultului sau s-a facut in anul 1955, cand, la propunerea patriarhului Justinian Marina, Sfantul Sinod a proclamat generalizarea cinstirii sale în intreaga Biserică Ortodoxa Română.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top