Connect with us

Spiritualitate

LUNEA LUMINATĂ 2021: Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paști

Lunea Luminată: Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paști. În fiecare zi de Paști există reguli și interdicții aspre, încă din moși strămoși.

A doua zi de Paști este numită și Lunea Albă. În această zi se stropeşte casa cu agheasmă şi se dă de băut la rude. În unele zone ale țării, femeile dau de pomană pască rămasă de la Paşte şi vin roşu.

În Transilvania, fetele tinere sunt stropite cu parfum de băieți îmbrăcați în haine tradiționale. Acestea, la rândul lor, le oferă băieţilor de băut şi câteva mici daruri. Se spuen că fetele stropite vor avea noroc tot anul, iar feciorii care uită de acest obicei vor fi urmăriți de ghinion.

Se spune că în această zi se deschid Porțile Raiului, iar cei care mor ajung direct acolo, indiferent de ce păcate au săvârșit în viață.

Copii născuți în această zi, mai ales când trage clopotul întâia oară la biserică, vor fi norocoși toată viața.

Citește și: Tradiții și obiceiuri în săptămâna Luminată. Ce să nu faci

În Lunea Luminată este bine ca finii să le dea nașilor daruri. Aceștia le vor oferi colaci, un covor țesut în casa, precum și un ulcior.

În cea de-a doua zi de Paște se formează mai multe grupuri care vor merge pe la fiecare casă pentru a face urări de Paște. În fruntea acestui grup va fi pusă o năframă albă, pusă pe o prajină.

În biserică, preoții nu trebuie să citească Psaltirea. Acest lucru este valabil și în celelalte zile ale Săptămânii Luminate. De asemenea, potrivit orânduielii bisericești, până în ziua Rusaliilor, credincioșii nu trebuie să facă mătănii în biserică.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top