Connect with us

Spiritualitate

Lunea Mare. Ce este bine sa faci in aceasta zi

Lunea Mare. Luni, in prima zi din Saptamana Mare, are loc o denie speciala, destinata povestirilor despre Iosif cel preafrumos, patriarhul Vechiului Testament, care a vorbit despre venirea lui Iisus.

Iosif a fost primul fiu al Rahilei si a 11 lea fiu al lui Iacob. În Sfanta Scriptură se spune că frații lui Iosif erau invidioși căci el le vestise câteva vise pe care le avusese: „Eram la câmp cu toții și legam snopi. Snopii mei stateau drept, iar ai voștri se plecau spre ai mei”, „se părea că soarele, luna și unsprezece stele se aplecau și se închinau în fața mea”. La auzul acestor cuvinte frații au prins ură pe el, i-au pus gând rău și au decis să îl omoare.

Când tatăl lui Iosif l-a trimis pe acesta să îi aducă vești despre freții care erau la câmp, ei au decis să îl omoare și să îl arunce într-un puț. Mai apoi, aveau de gând să-i spună tatălui că l-a mâncat o fiară sălbatică. Unul dintre frați pe nume Ruben, s-a opus acestui gând rău și a zis: „Nu, să nu vărsați sânge! Aruncați-l mai bine în putul acela din pustiu, dar mâinile să nu vi le puneți pe el”. Frații au tăiat un ied și au murdărit haina lui Iosif cu sânge, după care au arătat-o tatălui lor. Iosif a fost scos din fântână și vândut pe 30 de arginți unor negustori.

Pilda smochinului neroditor

De azi incep deniile, iar tot azi se spune povestea smochinului neroditor. Despre smochinul neroditor, Sfântul Evnaghelist Marcu spune următoarele: „Iar a doua zi ieșind ei din Betania, Domnul a flămânzit. Și văzând un smochin de departe, având frunze, a mers să vadă dacă va găsi ceva în el. Venind la el, n-a găsit nimic decât frunze, că nu era încă vremea smochinelor. Și a zis Iisus smochinului: Nimeni să nu mai mănânce rod din tine în veac” (Marcu 11, 12-14).

Prin aceasta pilda trebuie sa intelegem ca Dumnezeu asteapta de la noi rod bun si drept urmare suntem datori sa ii oferim virututile noastre si sa pazim poruncile lui, pentru a nu fi pedepsiti precum smochinul fara roada.

Ce trebuie sa faci în Lunea Mare

Tot in aceasta zi, femeile incep curatenia de Paste, se aerisesc toate incaperile, iar covoarele se scutura de praful de iarna. Totul se curata bine, se varuiesc peretii, pentru ca totul sa fie proaspat si curat.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top