Connect with us

Spiritualitate

Procesiunea Sfântului Papa Ioan Paul al II-lea are loc și în București, pe străzile Capitalei

Eveniment important pentru comunitatea catolică duminică, 21 octombrie, când va avea loc procesiunea de relicvă a Sfântului Papa Ioan Paul al II-lea, pe străzile Capitalei.

„Mii de credincioşi şi preoţi romano-catolici şi greco-catolici din Bucureşti şi împrejurimi vor participa duminică, 21 octombrie 2018, la procesiunea cu relicva şi icoana Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea organizată de Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti pe străzile capitalei.

Procesiunea va porni de la monumentul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, situat în apropierea sediului Nunţiaturii Apostolice din Bucureşti (la intersecţia străzilor Bd. Schitu Măgureanu cu Str. Pictor C. Stahi, în vecinătatea Parcului Cişmigiu).

Credincioşii, călugării şi călugăriţele, ministranţii, preoţii şi episcopii se vor reuni la monument la ora 14.00. După un moment de rugăciune, în jurul orei 14.30 se va merge spre Catedrala Sfântul Iosif (str. G-ral Berthelot, 19): doi tineri vor purta în procesiune icoana, iar un preot va purta relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea.

La Catedrala Sfântul Iosif, se va celebra, în jurul orei 15.00, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în cinstea Sfântului Ioan Paul al II-lea. La procesiune vor fi prezenţi şi PS Mihai Frăţilă – Episcop al Episcopiei Greco-Catolice „Sf. Vasile cel Mare” din Bucureşti şi Mons. Miguel Maury BuendĂ­a – Nunţiu Apostolic în România, care va prezida Sf. Liturghie din Catedrala Sf. Iosif.

Relicva constă în câteva picături de sânge ale Sfântului Papă şi a fost dăruită Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti la 19 mai 2011 de către Cardinalul Stanislaw Dziwisz, actualmente Arhiepiscop emerit de Cracovia (Polonia), fost secretar personal al lui Ioan Paul al II-lea.

Monumentul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea a fost amplasat la intersecţia străzilor Bd. Schitu Măgureanu şi Pictor C. Stahi la iniţiativa Nunţiaturii Apostolice în România, în amintirea vizitei istorice pe care Suveranul Pontif a făcut-o în ţara noastră în anul 1999. Dezvelit la 1 august 2011, monumentul este opera în bronz a sculptorului sloven de origine bosniacă Mirsad Begio.

Karol Wojtyla (Papa Ioan Paul al II-lea) s-a născut la 18 mai 1920, la Wadowice, în Polonia. A fost hirotonit preot la 1 noiembrie 1946, iar la 28 septembrie 1958 a fost consacrat episcop. Papa Paul al VI-lea l-a creat cardinal în 1967.

Wojtyla a fost ales papă în conclavul din octombrie 1978, luându-şi numele Ioan Paul al II-lea. A murit la 2 aprilie 2005, la Vatican, iar procesul său de beatificare a fost deschis, în mod excepţional, la 28 iunie acelaşi an. A fost declarat fericit, la 1 mai 2011, de Papa Benedict al XVI-lea, acum emerit, iar Papa Francisc l-a declarat sfânt, la 27 aprilie 2014.

Ioan Paul al II-lea a fost, astfel, înscris în calendarul Bisericii Catolice, comemorarea sa liturgică fiind stabilită la 22 octombrie a fiecărui an. În 1999, Ioan Paul al II-lea a venit în România, prima vizită a unui Suveran Pontif într-o ţară majoritar ortodoxă.

Cu acea ocazie, la 8 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a participat la Sfânta Liturghie celebrată în Catedrala Sf. Iosif în rit greco-catolic, şi a adresat un cuvânt de recunoştinţă pentru fidelitatea pe care catolicii din România au arătat-o faţă de Cristos şi faţă de Biserică în timpurile prigoanei comuniste”, transmite Biserica Catolică într-un comunicat de presă.

Daniel Șuta, editor senior

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top