Connect with us
Sfaturi de aur de la părintele Ilie Cleopa. Orice credincios ar trebui să știe asta

Spiritualitate

Sfaturi de aur de la părintele Ilie Cleopa. Orice credincios ar trebui să știe asta

Sfaturi de aur de la părintele Ilie Cleopa. Sunt învățături pe care orice credincios trebuie să le știe. Oricine se preocupă de mintea și de sufletul său trebuie să ia aminte și să respecte sfaturile Arhimandritului Ilie Cleopa. El spunea că noi, oamenii îl supărăm pe Dumnezeu în fiecare clipă.

Sfaturi de aur de la părintele Ilie Cleopa

Părintele Ilie Cleopa a avut grijă să lase în urma sa câteva sfaturi de aur de care orice credincios ar trebui să țină cont. El spunea că tot răul pleacă de la mintea omului și că dacă mintea este curată totul în sufletul omului este curat și este curat omul întreg.

Otrăvurile cele mai periculoase pentru minte și suflet sunt egoismul, mândria și fățărnicia, nesimțirea inimii și imaginația.

Egoismul. În mintea și în inima unui om egoist, păcatul își găsește cel mai repede calea. Mintea omului egosit ascunde resentimente, uneltiri și invidie, iar acestea sunt incompatibile cu a fi un bun creștin.

Mândria și fățărnicia.

„Îndată ce Duhul Sfânt simte o mică licărire a mândriei, se ferește și-l lasă pe om în propriile sale puteri. Și atunci vedem că am ajuns la cădere. Ori cu mintea, ori cu cuvântul, ori cu lucrul, ori – Doamne ferește -, cădere care ne desparte prea tare de Dumnezeu”.

Imaginația devine inamicul minții și a inimii dacă este folosită pentru a atrage sentimente de ură, invidie și așa mai departe. Ea este un pod al diavolilor prin care intră în sufletul omului. Nici o faptă rea, niciun diavol, nici o patimă nu trece de la minte la simțire decât prin imaginație.

Nesimțirea inimii despre care vorbea părintele Ilie Cleopa se referă la suma fățărniciei, a egoismului și a iubirii de sine. Dacă acestea invadează omul, el este destinat pierzaniei și numai Dumnezeu îl poate salva.

„Apoi vine moartea minții și omorârea sufletului, mai înainte de moartea trupului, adică nesimțirea inimii. Nesimțirea, nu numai că omoară sufletul, ci omoară mai întâi partea privitoare, adică mintea; nesimțirea este moartea minții și omorârea sufletului mai înainte de moartea trupului”.

Cine a fost părintele Ilie Cleopa

Părintele Cleopa Ilie s-a născut la 10 aprilie 1912 în comuna Sulița, județul Botoșani, primind din botez numele Constantin. În primele două luni după naștere, pruncul Constantin, viitorul Părinte Cleopa, era tot timpul bolnav.

Calendar ortodox 27 ianuarie 2021

Pentru că nu știa ce să mai facă, mama lui s-a dus cu pruncul la vestitul duhovnic Conon Gavrilescu, de la Schitul Cozancea, care a sfătuit-o să dăruiască copilul Maicii Domnului. Atunci mama s-a închinat cu lacrimi la icoana Maicii Domnului, făcând trei metanii, și, căzând în genunchi, a zis plângând:

„Maica Domnului, îți dăruiesc ție copilul acesta al meu, că este bolnav și plânge mereu. Fă ce știi tu cu el!”

Părintele Cleopa a fost arhimandrit și stareț la Mănăstirea Sihăstria, un cunoscut învățător, duhovnic, sfetnic și predicator al monahismului românesc contemporan.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top