Spiritualitate
Uite ce trebuie să faci de sărbătoarea celor 40 de mucenici
Uite ce trebuie să faci de sărbătoarea celor 40 de mucenici. Ziua de 9 martie este una extrem de aşteptată de bărbaţi, care au acum ocazia să cinstească nu doar un pahar, ci 40, bucurându-se astfel de o zi doar a lor. Tradiţia spune că cei care beau vin în această zi sfântă vor avea putere de muncă pentru tot anul.
Rețetă mucenici de post! De ce ingrediente ai nevoie pentru cei mai gustoși mucenici moldovenești
Femeile nu stau nici ele degeaba, ci trebuie să pregătească mucenicii, sau măcinicii, cum se mai spune în unele zone, adică nişte colaci în forma cifrei 8.Dacă în Moldova aceştia se coc la cuptor, apoi se dau prin miere şi nucă, în Muntenia şi Dobrogea ei se fierb, iar la final se presară zahăr, scorţişoară şi nucă măcinată.
Sărbătoarea celor 40 de mucenici coincide şi cu ultima Babă din martie, semn că de acum vremea va fi din ce în ce mai frumoasă. În această zi, în unele părţi ale ţării există ritualul de a bate maiul (ciomagul) în pământ. Astfel, căldura va ieşi la suprafaţă, iar oamenii vor fi mai voioşi şi mai sănătoşi.
Ce să nu faci de Sfinții 40 de Mucenici – Doamne ferește să faci așa ceva
Tot pe 9 martie se face prima prognoză pentru vremea de Paşti, dar şi cea pentru restul anului. Se spune că dacă tună astăzi, vara va fi una bună pentru culturile agricole, cu temperaturi optime şi precipitaţii pe măsură. Dacă va fi vreme rece pe 8 martie, în ajunul prăznuirii, toamna va fi una lungă.
În Muntenia, femeile obişnuiesc să stropească cu aghiasmă (apă sfinţită) vasele în care gătesc, hainele şi cămara cu provizii. Asta le va garanta că hrana nu se va termina până la recolta din toamnă, iar ele vor avea ce pune pe masă.
Cu ocazia Sfinţilor Mucenici, oamenii de la ţară scot plugul la arat, semn că anul agrar a început. În această dimineaţă, utilajul este adus în faţa casei, printr-o festivitate specifică, moment ce coincide cu deschiderea sărbătorilor de primăvară.